Vacanța Acasă la noi

O vară nu se uită atât de ușor, dacă e plină de evenimente frumoase. Pentru mine, la sigur această vară ramâne una de neuitat și motivul e unul tenace. Pentru că sfârșitul încununează opera, în ultima luna de vară, am avut frumoasa ocazie de a face o călătorie în România alături de încă 37 de copii din raionul Florești. Invitația a fost făcută de către Președintele Asociației Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român ,,ASTRA’’, doamna Areta Moșu.

Timp de 21 de ani tabăra de cultură și civilizație românească ,,Acasa la noi”, organizată de către Asociația Astra, își aduce românii din Basarabia acasă. Desigur, aceast eveniment nu ar fi posibil fără meritul doamnei Areta Moșu, o doamnă care se dedică cu suflet și pentru suflet cu scopul nobil de a cunoaște rădăcinile.

Acum, că ne-am întors, avem un bagaj plin de amintiri și emoții care le-am trăit acolo, Acasă la noi.  La data de 7 august, ora 6 dimineața a început aventura celor 37 de copii din raionul Florești. Partea cealaltă de Prut, la Iași ne aștepta doamna Areta Moșu, care ne-a urat Drum bun și ne-a prezentat mentorul nostru, doamna Vali Mihăilă. Am străbătut o zi pentru a ajunge la Zlatna, județul Alba. Acolo, am fost întâlniți de către profesorii Liceului ,,Corneliu Medrea”, cei care au fost gazde ospitaliere și ne-au ajutat să ne cazăm.

Prima noastră zi de vacanță am petrecut-o la Zlatna. Am fost invitati la Primărie, unde domnii Primar și Viceprimar ne-au relatat despre funcționarea instituției și despre unele proiecte la care au contribuit în scopul dezvoltării infrastructurii localității Zlatna, iar după prânz am fost inivitați să prindem puțin bronz la ștrand. Nu-mi ajunge timp si cuvinte pentru a relata tot ce s-a întâmplat pe parcursul acelei săptămâni, însă voi încerca să comprim multe în puține cuvinte.

Am fost onorați să vizităm Roșia Montană și anume minele de aur ce poartă-n spate istoria minerilor plini de trudă, răbdare și de dăruire. Am auzit istorie, o istorie ce nu este scrisă în cărți sau spusă la posturile de televiziune. Am reușit să vizităm castele și cetăți, am reușit să mirosim muncă și istorie.

Tot ce s-a întâmplat acolo, la Zlatna, îmi va rămâne pe retina memoriei pentru întreaga viață. Mă simt împlinită că am avut frumoasa ocazie de a face cunoștintă cu oameni frumoși atât la chip cât și la suflet.

Evident, tot ce am reușit să vedem în județul Alba datorăm într-o bună măsură ghidului nostru Alexandru Achim care ne-a fost mereu alături. De asemenea le mulțumim localnicilor din Zlatna care ne-au primit foarte călduros, dar cel mai important ne-au copt  pâine pe vatră.

Am avut întâlniri frumoase și la Alba Iulia, unde am participat la lansarea cărții ,,Istoria trăită”- carte care constituie apogeul măiestriei creative a autorului Dorin Oaidă.  Am stat cu respirația întretăiată pentru a auzi mici fragmente din istoria noastră. Autorul ne mărturisea permanent că a scris cartea fără a fi văzut vre-o dată Basarabia, iar în mintea mea nu se găsea nici o explicație la ideea cum poți să scrii o carte în care sunt redate detalii fără a fi văzut bucata cealaltă de pământ românesc. Într-un final, acesta ne-a mărturisit, că istoria poveștii scrise e trăită pe propria lui piele. Am rămas bulversată pe alocuri la cele  auzite și mi-am zis că trebuie să citesc cartea.

În ultima zi de vacanță am excaladat munții Apuseni, am făcut un picnic, iar spre seară ne-am luat la revedere de la Zlatna cu speranța că ne vom mai întoarce acolo, unde munții sunt ca oamenii și bogați ca împăraţii.

De asemenea, aducem mulțumiri pentru momentele fericite petrecute în România Consiliului Raional Florești, domnilor Vladimir Gutium, Daniel Turculeț şi doamnei Zinaida Mandalac.

Autor: Iulia Babcinețchii, or. Floreşti, studenta Falcultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *