Ziua Mondială de prevenire a cancerului – 04 februarie 2018

Ziua Mondială de prevenire a cancerului este o iniţiativă a Uniunii Internaţionale pentru Controlul Cancerului, organizaţie neguvernamentală, care uneşte comunitatea în lupta împotriva cancerului, în vederea reducerii poverii globale prin cancer, promovării echităţii şi integrării controlului cancerului în agenda mondială pentru sănătate şi dezvoltare.

Ziua Mondială a Cancerului în perioada 2016-2018 se desfășoară sub sloganul „Eu pot. Noi putem să învingem cancerul” și identifică modul în care fiecare dintre noi – fie în colectivități sau comunități, fie individual ne vom aduce aportul pentru a reduce povara globală a cancerului.

Epidemia globală a cancerului este imensă și continuă să crească. În prezent, 8,8 milioane de persoane mor anual de cancer la nivel mondial, dintre care 4 milioane sunt decese premature (vârsta cuprinsă între 30 și 69 de ani). În următorii zece ani, se estimează că decesele cauzate de cancer vor crește până la peste 14 milioane pe an.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, circa 53000 de persoane trăiesc astăzi cu diagnosticul de cancer (prevalența totală a fost de 1490,4 cazuri la 100 mii locuitori în anul 2016), anual sunt înregistrate peste 9000 cazuri noi de cancer (incidența – 279,6 cazuri la 100 mii locuitori în anul 2016). Maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii din ţară, după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul sănătăţii. În perioada anilor 2012 – 2016 se atestă o creștere a nivelului de mortalitate prin cancer de la 163,2 în 2012 la 175,3 cazuri de decese la 100 mii populație în a.2016.

Principalii factori modificabili de risc responsabili pentru creşterea riscului de dezvoltare a cancerului sunt:

  • consumul de tutun,
  • alimentația nesănătoasă și lipsa de activitate fizică,
  • supraponderalitatea şi obezitatea,
  • consumul nociv de alcool.

Consumul de tutun este cel mai important factor de risc ce cauzează peste 20% din decesele de cancer la nivel mondial și aproximativ 70% din decesele la nivel mondial de cancer pulmonar. În Republica Moldova fumatul este unul din cele mai răspândite vicii, dăunătoare sănătăţii populaţiei ocupând locul 2 ca importanță factor de risc pentru bărbați și locul 5 pentru femei, şi provoacă peste 10% din totalul de decese înregistrate prin boli netransmisibile.

Factorii de risc nutriţionali, precum consumul excesiv de grăsimi saturate şi grăsimi trans, zaharurile şi sarea, consumul redus de fructe şi legume, precum și consumul nociv de alcool și inactivitatea fizică sunt responsabili de peste 30% din decesele provocate de cancer a sistemului digestiv, de sân și prostată.

Măsuri urgente trebuie întreprinse cu scopul creșterii gradului de conștientizare a acestei maladii și cu scopul dezvoltării strategiilor practice pentru a aborda povara cancerului. Discrepantele globale în ceea ce privește accesul la profilaxie, tratament și îngrijire paliativă sunt în creștere exponențial.

În anul 2013, Organizația Mondială a Sănătății a lansat Planul de Acţiune globală pentru prevenirea şi controlul bolilor netransmisibile în perioada 2013-2030 şi se propune o reducere cu 25% a mortalității premature prin cancer la nivel global.

Activitățile de sensibilizare se axează pe înlăturarea factorilor de risc , pericolul cancerului pentru sănătate și viață, măsurile principale de prevenție și depistare precoce.

Sloganul Zilei Mondiale de prevenire a cancerului :„Eu pot. Noi putem să învingem cancerul”

 

Mesajele generale despre cancer:

  • Cancerul este o boală care nu cunoaște limite ne afectează pe toți fie direct, fie indirect, pe parcursul vieții noastre.
  • Acțiunile întreprinse de fiecare persoană, comunitate, organizație vor contribui la reducerea poverii cancerului pentru a atinge obiectivul de reducere cu 25% a deceselor premature până în 2025.
  • Cancerul este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, care este responsabilă pentru 8,8 milioane de decese pe an. Cu toate acestea, știm că mai mult de o treime dintre aceste decese pot fi prevenite și, dacă sunt depistate suficient de devreme, multe tipuri de cancer pot fi vindecate.
  • Trebuie să acționăm acum pentru că epidemia globală de cancer este stringentă și are tendințe de creștere. Se estimează că va crește de la 14,1 milioane în 2012 la 19,3 milioane de cazuri pe an în 2025.

Mesajele cheie ale campaniei:

Pentru a atinge obiectivele „Noi putem. Eu pot”, este esențial să folosim o voce unită, atunci când vorbim sau scriem despre Ziua Mondială a Cancerului.

NOI PUTEM și  EU POT

  • Să aleg un stil de viață sănătos

Toată lumea poate lua măsuri pentru a reduce nivelul riscului de apariție a cancerului prin alegerea unor opțiuni sănătoase, inclusiv renunțarea la fumat, efectuarea activității fizice și alegerea alimentelor și băuturilor sănătoase. Reducerea expunerii la radiațiile ultraviolete (UV) de la soare și alte surse, cum ar fi solarii, de asemenea, reduce foarte mult nivelul riscului de apariție a cancerelor de piele.

  • Să înțeleg că diagnosticul precoce salvează vieți

Diagnosticarea cancerului nu este întotdeauna ușoară – nu toate cancerele arată semne și simptome timpurii, uneori semnele de avertizare pot apărea destul de târziu atunci când cancerul este avansat.

Cu toate acestea, creșterea gradului de conștientizare a semnelor și simptomelor și importanța tratamentului în timp util s-a dovedit a îmbunătăți supraviețuirea în cazul cancerului. Acest lucru se datorează faptului că diagnosticarea precoce a cancerului aproape întotdeauna ușurează tratarea sau chiar vindecarea lui.

  • Să mă reîncadrez în câmpul muncii

Deși revenirea la locul de muncă după tratamentul cancerului poate fi o provocare pentru mulți oameni, gestionarea unei tranziții ușoare înapoi la locul de muncă poate fi o realizare semnificativă atât din punct de vedere personal, cât și din punct de vedere practic. Un loc de muncă poate restabili normalitatea, rutina, stabilitatea, contactul social și venitul.

De asemenea, este important ca persoanele ce au suferit / suferă de cancer care doresc să se întoarcă la lucru să-și înțeleagă drepturile.

Cu sprijinul potrivit, persoanele care trăiesc cu cancer se pot întoarce la locul de muncă cu succes.

  • Să iubesc și să fiu iubit

Sprijinul acordat de prieteni, familii, angajatori și colegi poate ajuta o persoană care trăiește cu cancer să se adapteze mai bine schimbărilor pe care le aduce cancerul și să contribuie la îmbunătățirea calității vieții. Pentru unii oameni, poate fi nevoie de sprijin pe parcursul a mai multor ani după diagnosticare, deoarece aceștia continuă să trăiască cu efectele fizice și emoționale ale cancerului, chiar și atunci când tratamentul este terminat. Oferirea de speranță și sprijin pentru cineva care trăiește cu cancer poate avea o mare diferență în viața lor.

  • Să cer sprijin

Menținerea rețelelor de sprijin social și discuțiile despre cancer pot fi strategii centrale pentru a face față impactului social și emoțional al cancerului, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.. Sprijinul poate veni din mai multe surse – parteneri, prieteni, familie, colegi, specialiști în domeniul sănătății și consilieri, grupuri de auto-ajutorare sau de sprijin.

  • Să-mi fac vocea auzită

Supraviețuitorii cancerului pot da speranțe celor diagnosticați recent cu cancer. Împărtășind experiențele lor, persoanele care trăiesc cu boala pot juca un rol important în îmbunătățirea cunoștințelor despre prevenirea cancerului și importanța diagnosticării precoce. Ei pot da speranță și sprijini alte persoane afectate de boală și pot reduce frica în legătură cu provocările de a reveni la viața de zi cu zi după cancer.

Recomandări generale pentru populație privind prevenirea cancerului:

  • Mențineți greutatea corporală în limite normale pe tot parcursul vieții.
  • Adoptați un mod de viață, care să includă activitate fizică cel puțin 30 de minute în fiecare zi.
  • Limitați consumul de alimente cu conținut crescut în grăsimi sau conținut scăzut in fibre. Evitați băuturile îndulcite cu zahăr.
  • Consumați multe fructe, legume și cereale.
  • Limitați consumul de carne roșie și evitați carnea procesată.
  • Limitați consumul de băuturi alcoolice.
  • Limitați consumul de sare și alimente procesate cu sare.
  • Nu fumați. Evitați expunerea dvs. și a copiilor la fumul de țigări.
  • Evitați expunerea îndelungată la razele ultraviolete.
  • La locul de muncă, respectați instrucțiunile privind sănătatea și securitatea în muncă pentru a vă proteja de substanțele cancerigene.

Centrul de Sănătate Publică al raionului Floreşti

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *