Şedinţă de lucru cu managerii instituţiilor de educaţie timpurie

În conformitate cu Planul de activitate al Direcţiei Generale Educaţie la data de 13 februarie 2018 în incinta instituţiei de educaţie timpurie ”Licurici” nr.7 Florești s-a desfășurat şedinţa de lucru cu directorii instituţiilor de educaţie timpurie.

Scopul şedinţei de lucru:

Acordarea asistenţei informaţionale şi consultative managerilor instituţiilor de educaţie timpurie privind respectarea şi implimentarea legislaţiei în domeniul educaţiei.

În cadrul şedinţei au fost discutate următoarele aspecte:

  • Eficientizarea procesului de formare continuă şi atestare a cadrelor didactice din învăţământul general.
  • Organizarea şi desfăşurarea instruirilor igienice a personalului din cadrul instituţiilor pentru copii.
  • Organizarea alimentaţiei copiilor în instituţiile de educaţie timpurie. Realizarea normelor naturale şi
  • Securitatea vieţii şi sănătăţii copiilor din instituţiile de educaţie timpurie.

Referitor la atestarea cadrelor didactice din învăţământul general, doamna Diana Pantaz, şeful DMCFPC a vorbit despre:

  • Actele legislative care reglementează procesul de atestare şi formare profesională continuă a cadrelor didactice şi de conducere;
  • Structura Dosarului de atestare a cadrului didactic;
  • Debirocratizarea Portofoliului de atestare cu 50 % la nivel de instituție;
  • Modificarea procedurii de confirmare a gradului didactic doi:
  • Modificările procedurii de confirmare a gradului didactic întâi.

În contextul organizării şi desfăşurării instruirilor igienice a personalului din cadrul instituţiilor pentru copii, domnul Gheorghe Moraru, Şeful secţiei CSP, a informat cadrele de conducere ale instituţiilor de educaţie timpurie cu prevederile Regulamentului privind instruirea igienică a angajaţilor, anexa nr. 2, p. 4. În continuare dnul Moraru si-a axat discursul pe realizarea în grădiniţe a următoarelor întrebări: respectarea regimului zilei, prevederile actelor normative privind examenul medical al angajaţilor, igiena personală a copiilor şi a salariaţilor, organizarea unei alimentaţii sănătoase.

O comunicare care se referă la organizarea alimentaţiei copiilor, realizarea normelor financiare şi a normelor naturale a prezentat doamna Lilia Calin, Şef serviciu PEM.

În concluzii doamna Calin a menţionat, că în meniurile copiilor predomină o alimentaţie suprasaturată de glucide: terciuri din cereale, paste făinoase, pâine, norme majorate la zahăr şi ulei.  Se propune directorilor instituţiilor de educaţie timpurie:

  • produsele alimentare recepţionate să fie calitative şi inofensive pentru sănătate;
  • alimentaţia copiilor să fie variată după compoziţia produselor alimentare şi să satisfacă în întregime cu substanţe nutritive necesităţile organismului în creştere;
  • să se majoreze normele naturale la următoarele produse: legume, ouă, carne, peşte, lactate, fructe proaspete şi uscate;
  • respectarea normelor financiare (Ordinul Ministerului Educaţiei nr. 42 din 30.01.2017 Cu privire la normele financiare pentru alimentarea copiilor/elevilor din instituţiile de învăţământ).

În baza Codului de etică al cadrului didactic, cap.II, p.6, al.1), lit a),  Instrucţiunii cu privire la Organizarea şi ocrotirea vieţii şi sănătăţii copiilor în instituţiile preşcolare, în scopul securităţii vieţii şi sănătăţii copiilor, managerii instituţiilor de educaţie timpurie au fost familiarizaţi cu Ordinul Direcţiei Generale Educaţie nr. 48 din 12 februarie 2018, contra semnătură.

Autor: Calin Lilia, Şef serviciu PEM

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *