Violenţa – arma celor slabi

13 iunie 2018

Una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta societatea contemporană este considerat a fi fenomenul violenţei în familie. Aceasta este o problemă complexă, care implică atât protecţia integrităţii personale a victimelor, cât şi protejarea intereselor lor sociale comune, precum libertatea, independenţa şi democraţia.

Violenţa în familie este o sferă a vieţii private care nu poate fi monitorizată decât prin efortul victimelor însăşi şi doar atunci când acestea îşi cunosc propriile drepturi şi libertăţi, sunt informate privitor la structurile şi persoanele cărora le pot solicita ajutor, sunt sigure că ajutorul va fi oportun şi eficient.

Astfel, în cadrul primăriei din s. Lunga, a avut loc şedinţa echipei mltidisciplinare pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie. S-a discutat un caz de violenţă în familie din localitate, iar Domnul Petru Rusu, Şef al Direcţiei Generale Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei a adus la cunoştinţă membrilor echipei multidisciplinare instrucţiunile privind intervenţia instituţiilor medicale în cazurile de violenţă în familie, instrucţiunile privind intervenţia secţiilor/direcţiilor asistenţă socială şi protecţie a familiei şi instrucţiunea metodică privind intervenţia organelor afacerilor interne în prevenirea şi combaterea cazurilor de violenţă în familie. Pentru ameliorarea situaţiei  şi susţinerea familiei în care s-a produs actul de violenţă, membrilor echipei multidisciplinare li s-au distribuit  lista acţiunilor conform instrucţiunilor tematice.

Autor: Maria Ciobanu, Specialist principal, Direcţia Generală Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei