Ziua Cîmpului – 2018 în raionul Florești

13 iunie 2018

În conformitate cu Planul de activitate al Direcției  Agricultură și Alimentație a Consiliului Raional Floreşti pe 8 iunie s-a desfăşurat Ziua Cîmpului (controlul reciproc între producătorii agricoli și primării).

In cadrul măsurii nominalizate s-a efectuat o monitorizare a situației din teritoriu cu privire la:

  • starea culturilor agricole și gradul de îngrijire a acestora;
  • cultura cîmpurilor;
  • pregătirea către Primul Seceriș a anului 2018.

Pentru organizarea evenimentului producătorii agricoli și primăriile au fost împărţite în 7 grupe. La monitorizare au luat parte conducătorii și agronomii colectivelor agricole de producere, conducătorii de gospodării țărănești, primarii și inginerii funciari din primăriile raionului. Din partea conducerii raionului la eveniment au participat: Președintele și Vicepreședinții raionului, Şefii de direcții și secții a Consiliului raional, Secretarul consiliului, Şeful și Specialiștii din cadrul Direcției Siguranța Alimentelor, Şeful Inspecţiei Ecologice, Şeful Oficiului Florești al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Președintele Uniunii Teritoriale a Sindicatului din Agricultură și Industria Alimentară din raionul Florești, Specialiștii Direcției Agricultură și Alimentație, Jurnaliştii de la ziarele ”Ziarul Nostru” și ”Actualități Floreștene”.

Participanții, pe lîngă faptul că au monitorizat starea culturilor agricole și pregătirea către Primul Seceriș, au făcut un schimb de experiență privitor la tehnologiile aplicate, schemele de fertilizare și protecție a culturilor agricole de boli și dăunători, soiurile de culturi agricole utilizate, termenii de semănat etc.

Efectuînd totalurile controlului reciproc, a fost menționat faptul că toţi conducătorii din domeniu, specialiștii și proprietarii care își prelucrează cotele individual, manifestă un grad înalt de responsabilitate în organizarea producerii agricole, îşi asumă riscuri colosale, investind sume mari în afacerile din agricultură.

Condițiile climaterice, ori faptul că în raion n-au cazut precipitații atmosferice productive mai bine de două luni și jumătate, au un impact negativ asupra culturilor și evident asupra productivităţii la hectar, iar așteptările producătorilor de la sate în acest an sînt zădărnicite de secetă.

Totodată, agricultorii rămîn a fi optimiști și permanent căută noi posibilități în depășirea condiţiilor climaterice nefavorabile aşa ca: aplicarea tehnologiilor conservative de lucrare a solului şi a unor scheme mai eficiente de fertilizare, utilizarea soiurilor de culturi mai rezistente la secetă etc.

Un model în implimenatrea inovaţiilor în agricultură servesc următorii agenţi economici din raion: SRL ”Agrocirip”, SRL ”Sorforjar”, SRL ”Antagro-CBS”, SRL”Tetracom-Agro”, CP ”Nordflor”, SRL ”Valenagro-Com”, SRL ”Panclip”, SRL”Bio-Alianța”, SRL ”Chipagro”,  SRL”Agroelit”, SRL ”Unigrain”, GȚ ”Negruți Oleg”, SRL ”Unchitești”, GȚ ”Vicol Visarion”,  ÎI ”Moraru Anastasia”, GȚ ”Donțov Simion”, GȚ ”Bădănău Nicolae”, SRL ”Marislav”, SRL”Lunca Văscăuțului”, GȚ ”Nogai Octavian” și alții.

Alt moment pozitiv este conlucrarea bună cu producătorii agricoli a Autorităților Publice Locale de nivelul unu (a primarilor și a inginerilor funciari) din primăriile: Vertiujeni, Cernița, Frumușica, Alexeevca, Prodăneşti, Cașunca, Roșietici, Trifănești, Japca, Zăluceni, Cunicea etc.

Cu regret nu au participat la controlul reciproc agenţii economici: SRL ”WeTrade”, SRL ”Cito-Gaz-Service”, SRL ”Drăgăneștenii”, GȚ ”Cogocari Ion”, dar şi primarii și inginerii funciari din următoarele primării: Temeleuți, Văscăuți, Prajila, Nicolaevca.

Pe toată durata de monitorizare în toate grupurile de lucru a dominat o atmosferă de lucru constructivă și binevoitoare, participanţii şi specialiştii împărtășind între ei din bogata lor experiență de activitate în cel mai important domeniu al economiei Republicii Moldova – agricultura.

Autor: Anatolie Cocerovschi, Șeful Direcției Agricultură și Alimentație