Ziua Națională fără alcool – 2 octombrie 2018

3 octombrie 2018

Anual, la data de 2 octombrie marcăm Ziua Naţională fără alcool, întru sensibilizarea și conștientizarea de către populația Republicii Moldova a riscului pentru viață și sănătate a consumului  de alcool.

Alcoolul  are un impact major asupra sănătății publice, fiind unul dintre principalii factori de risc pentru tulburările neuropsihice, bolile cardiovasculare, ciroza hepatică și cancerul  și generează costuri enorme a asistenței medicale pentru tratament și recuperare, pierderi economice cauzate de decesele premature și incapacitatea de muncă.

Pe lângă faptul că este un drog care creează dependenţă, alcoolul cauzează peste 200 de tipuri de boli şi diferite afecţiuni, inclusiv traume și leziuni neintenționate. În plus, consumul de alcool în timpul sarcinii poate duce la handicap mintal sever al copilului.

La nivel global, consumul de alcool reprezintă al treilea factor de risc major pentru sănătate și moarte prematură. La fel este afectată semnificativ viaţa comunităţii și a familiei (violenţă domestică, divorțuri, accidentele rutiere, huliganism, traume și accidente din imprudență, furturi etc.).

La nivel național

 • Republica Moldova se află în topul ţările cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor în lume (locul III după Lituania și Belarus).
 • Conform Raportului global privind consumul de alcool și sănătatea (2015), Moldova a înregistrat un consum anual de 15,1 litri alcool pur/locuitor la vârsta de 15 ani+, din care 10,5 litri alcool neînregistrat (produs în gospodării). Consumul de alcool raportat exclusiv la populația consumatoare de alcool = 25,4 l alcool pur/locuitor în an.
 • Datele statistice naționale atestă faptul, că incidenţa prin alcoolism cronic este în descreştere, în anul 2017 constituie 85,3 la 100 mii locuitori in comparație cu 121,3 la 100 mii locuitori in anul 2010. Totodată, prevalenţa prin alcoolism cronic pe parcursul a mai multor ani este constant înaltă, fiind de 3 ori mai mare față de media europeană.
 • Potrivit datelor statistice către 01.01.2018 în supraveghere medicală se aflau 45340 bolnavi de alcoolism cronic, 538 bolnavi cu psihoze alcoolice, precum şi în evidenţă preventivă în legătură cu abuzul de alcool 5177.

Vulnerabilitatea femeilor la daunele  alcoolului este o preocupare majora de sănătate publică, deoarece ponderea femeilor cu alcoolism cronic şi psihoze alcoolice a crescut în mod constant, astfel,  în anul 2017 au fost luate primar la evidență 575 femei sau 17,2%. Sub  supraveghere medicală cu alcoolism şi psihoze alcoolice se află 7169 femei sau 15,8% în anul 2017 comparativ cu 7100 femei sau 15,5% în anul 2016. Alarmant, că circa 52% din femeile supravegheate sunt de vârstă fertilă şi educă copii, punând în pericol direct fertilitatea acestora, precum şi sănătatea viitoarelor generaţii.

Situaţia existentă se agravează tot mai mult și din cauza consumului de alcool în rândul copiilor şi tinerilor. Cu cât vârsta de debut a consumului de alcool este mai timpurie, cu atât este mai puternică relația sa cu alcoolismul cronic, cu abstinența de scurtă durată și cu prezența unor consecințe severe asupra stării de sănătate și vieții sociale. Cea mai înaltă vulnerabilitate față de efectele alcoolului o au adolescenții care încep să bea înainte de a împlini 15 ani, aceștia având un risc între patru și șapte ori mai mare de a deveni mari băutori față de cei care încep să bea mai târziu, evidențiază statisticile prezentate de OMS. Iar aproximativ 15% din aceștia vor întruni criteriile pentru dependență de alcool până la sfârșitul adolescenței. Tinerii care se confruntă cu lipsuri materiale, boli, probleme familiale, carenţe în educaţie, lipsa locuinţei sau discriminare pot fi predispuşi să consume alcool în cantităţi mari şi de la vârste mai timpurii, iar consecinţele alcoolului asupra sănătăţii şi vieţii pot fi mai severe decât la semenii lor.

Consumul de alcool la tineri în Republica Moldova

Conform unui studiu al adolescenților de 15 – 16 ani (clasele 8 -9): Studiul de cercetare în școli privind consumul de alcool şi alte droguri (ESPAD) , 2015):

 • Jumătate dintre elevii din clasele a 8-a și a 9-a au consumat alcool în ultimele 30 de zile.
 • În ultimele 30 zile circa 7,7 dintre elevii s-au intoxicat în rezultatul consumului băuturilor alcoolice până la starea în care ”au mers clătinându-se, nu au mai putut vorbi clar, au vomitat sau nu și-au mai amintit ce s-a întâmplat”.
 • Circa 38,7% dintre elevi au consumat 5 sau mai multe porții de băuturi alcoolice la o ocazie în ultimele 30 zile.
 • Practic fiecare al doilea elev poate face ușor rost de băuturi alcoolice. Cea mai accesibilă băutură alcoolică pentru elevi este băutura alcoolică dulce.
 • Mai mult de jumătate dintre respondenți au încercat un pahar de băutură alcoolică la 13 ani sau mai devreme.  Circa 8% dintre ei au fost în stare de ebrietate alcoolică la vârsta de 13 ani sau mai devreme.

Adolescenții și tinerii în vârstă de până la 25 ani se află în mod particular la risc de a dezvolta probleme legate de consumul de alcool, datorită ponderii crescute a consumatorilor din acest grup de vârstă, a debutului timpuriu al consumului și a modelului de consum de tip excesiv.

MESAJ CHEIE:

 • Consumul de alcool în rândul adolescenţilor are consecinţe grave asupra dezvoltării creierului şi este corelat cu o rată crescută a sinuciderilor, violenţei, accidentelor și bolilor fatale.
 • Nu există o cantitate “sigură” de alcool care poate fi consumată de către adolescenţi.
 • Nivelul de consum al alcoolului, care minimalizează riscurile pentru om este de 0 grame etanol pe săptămână! ( conform studiului GBD 2016, efectuat pentru 195 țări).
 • Consumul de alcool generează diferite probleme de ordin social: distrugerea relațiilor cu familia, prietenii, divorțuri, scăderea performanțelor școlare, abandonarea studiilor, violență.

 În Republica Moldova, continuă implementarea Programului naţional privind controlul alcoolului pentru anii 2012-2020 (HG nr. 360 din 06.06.2012), cu obiective şi ţinte concrete în prevenirea şi reducerea efectelor negative ale consumului nociv de alcool asupra sănătăţii publice, stării sociale şi economice prin promovarea de politici eficiente şi măsuri intersectoriale la nivel naţional şi local. Politicile şi acţiunile naţionale de reducere a consumului nociv de alcool sunt în acord cu priorităţile UE, ale OMS şi cu situaţia pe plan național.

Autor: Medic  igienist CSP Florești, Maria  Odajiu