Ziua Mondială a diabetului

6 noiembrie 2018

Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an la 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (FID) și cu susținerea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Această zi este marcată la nivel internaţional de către toate asociaţiile membre ale IDF, de furnizorii de servicii de sănătate, cât şi de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare despre diabet.

Tema pentru Ziua Mondială a Diabetului pentru perioada 2018 -2019 este ,,Familia și Diabetul”.

Lumea se confruntă cu o epidemie fără precedent a diabetului zaharat.

Federația Internațională a Diabetului, estimează:

 • La nivel global în 2015, au existat 415 de milioane de adulți cu diabet zaharat la nivel mondial, in 2017–425 milioane și către anul 2045 – se estimează cifra de 629 de milioane.
 • 77% dintre adulţii cu diabet zaharat trăiesc în ţările cu un nivel slab şi mediu de dezvoltare. Cei mai mulţi pacienţi cu diabet zaharat au între 40 şi 59 ani.
 • 179 milioane cazuri de diabet zaharat sunt nediagnosticate.
 • La fiecare 7 secunde, un om moare din cauza diabetului. 79 000 copii au dezvoltat diabet zaharat de tip 1, în anul 2013. 21 milioane de nou-născuţi sunt afectaţi la naştere de diabet zaharat matern (preexistent sau din timpul sarcinii).

În Republica Moldova, în anul 2017 existau 104749 persoane cu diabet zaharat față de 96651 în 2016, din ei copii în a. 2017-428, respectiv 2016–397 copii. Mortalitatea populației cauzată de diabet zaharat pentru anul 2017 a atins cifra de 400 desece, față de 410 decese în 2016 (abs.).

Scopul principal al campaniei Mondiale a Diabetului este de a crește gradul de conștientizare a impactului pe care îl are diabetul asupra familiei și de a promova rolul familiei în gestionarea, îngrijirea, prevenirea și educarea la această temă.

Sunt trei domenii principale de intervenție:

1.Depistați diabetul zaharat

2.Preveniți diabetul zaharat

3.Gestionați diabetul zaharat

Diagnosticul precoce și tratamentul sunt esențiale pentru a ajuta la prevenirea și întârzierea complicațiilor care amenință viața. Dacă diabetul de tip 1 nu este detectat devreme, poate duce la o gravă invaliditate sau deces.

Prevenirea diabetului de tip 2 implică și familia

Multe cazuri de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Reducerea riscului familiei dumneavoastră începe la domiciliu. Atunci, când o familie mănâncă mâncare sănătoasă și fac exerciții fizice împreună, toți membrii familiei beneficiază și se încurajează comportamente, ce ajută la prevenirea diabetului de tip 2 în familie.

Dacă aveți diabet zaharat în familia dvs., informați-vă  despre riscuri, semnele precoce, care trebuie luate în considerare și ce puteți face pentru a preveni diabetul zaharat și complicațiile acestuia. Familiile trebuie să trăiască într-un mediu care susține un stil de viață sănătos și îi ajută să prevină diabetul de tip 2.

Pericolul diabetului zaharat de tip 2 constă în faptul că aceasta forma a bolii rămâne pentru mult  timp «ascunsă», fără a se face simțită în corpul uman. Astfel, persoana bolnavă nu va simți nici un discomfort, chiar dacă valorile glucozei în sânge ajung la 11 mmol/l. Abia după trecerea acestui prag pot apărea așa- numitele simptome majore ale diabetului, care sunt:

 • Setea exagerată și, în consecința, consum mare de lichide, în special apă;
 • Urinări frecvente;
 • Creșterea poftei de mâncare;
 • Scădere în greutate;

Mesajele principale:

 • 1 din 2 persoane cu diabet la nivel global, rămân nediagnosticate;
 • Diabetul conduce la dezvoltarea bolilor de inimă, atacuri cerebrale, boli de rinichi, afectarea ochilor și amputarea piciorului;
 • 80% din cazurile de diabet de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui mod de viață sănătos;
 • 80% din totalitatea de decese cauzate de bolile netransmisibile la adulți sunt condiționate de modul de viață inițiat încă din copilărie și adolescență.

Autor: Maria Odajiu, Medic igienist CSP Florești