Ședința agricultorilor din raionul Florești

În cadrul mesei rotunde pentru producătorii agricoli din raionul Florești, organizată pe 24 ianuarie curent de către specialiștii Direcției Agricole, au fost abordate următoarele probleme:

  • Utilizarea științifică și armonioasă a tuturor componentelor tehnologice în producerea culturilor de cîmp – o condiție prioritară pentru asigurarea unei agriculturi durabile;
  • Procesul și masurile de subvenționare pentru anul 2019.

La întrunire au participat conducători și specialiști ai colectivelor agricole de producere, conducători de gospodării țărănești, fermieri și proprietarii care își prelucrează cotele individual, specialiști de la Direcția Teritorială Florești pentru Siguranța Alimentelor, specialiștii oficiului teritorial Florești al AIPA.

La eveniment au mai participat: Ștefan Paniș, Președintele raionuluiFlorești; Alexei Postolachi, Doctor în științe agricole, cercetător științific superior la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Cîmp din Bălți; Vadim Curmei, Directorul Agenției de Intervenții și Plați în Agricultură; Lucia Timofti, Șef al Direcției Administrare și Aprobare a Proiectelor la AIPA; Vasile Macovei, Manager regional pe zona de Nord la Compania ”Microinvest”.

Cu o informație despre rezultatele obținute de producătorii agricoli din raion în anii 2015-2018 la producerea culturilor de cîmp și unele măsuri pentru diminuarea riscurilor cauzate de seceta din toamna anului 2018 a vorbit Anatolie Cocerovschi, Șef al Direcției Agricultură și Alimentație.

Privitor la schimbul de experiență în domeniul producerii culturilor cerealiere de toamnă și mălaiului la boabe, a vorbit Andrei Josan, Agronom-șef la întreprinderea ”ValenAgro-Com”.

Despre starea grînelor de toamnă la moment și unele măsuri pentru depășirea impactului cauzat de seceta din toamnă precedentă au mai luat cuvîntul:

Grigore Ciobanu, Manager șiagronomînSRL ”Eco-Mondial”, Ion Clima   – Manager și agronom la SRL ”PanClip”, Vladimir Burnusuz, Agronom la SRL ”Agrocirip”, Anatolie Topcienco, Agronom la SRL ”Chipagro”.

Alexei Postolachi, care  a participat la întrunire și în calitate de mediator, a vorbit despre recomandările cercetătorilor științifici care activează în cadrul Institutului din or. Bălți, întru minimalizarea impactului și riscurilor cauzate de seceta din toamna 2018. El a accentuat că este necesar ca să fie monitorizată în permanență starea grînelor de toamnă precum și calitatea hrănii suplimentare fără întîrziere  a grănelor cu îngrășăminte de azot în perioada înghețare-dezghețare a soluluiși la nodul de înfrățire după înfrățirea grîului și orzului.

Procesul și modalitatea de acordare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural a fost prezentat de d-na Lucia Timofti.

O informație succintă despre oportunitățile de finanțare acordate de compania ”Microinvest” a fost prezentată de d-ul Vasile Macovei.

Cu un mesaj de totalizare a rezultatelor ședinței a vorbit Președintele raionului, Ștefan Paniș.

Autor: Anatolie Cocerovschi, Șef, Direcția Agricultură și Alimentație

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *