Victimele tragediei nucleare de la Cernobîl au fost comemorate la Florești

În acest an, la data de 26 aprilie, se împlinesc 33 de ani de la producerea catastrofei nucleare de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl.

Acest eveniment nu va fi uitat atît de generațiile actuale cît și de cele următoare, deoarece a zguduit întreaga lume și este considerat una dintre cele mai mari erori umane ale secolului trecut.

În acest context, la 23 aprilie, la Memorialul din oraşul Floreşti s-au adunat veteranii cumplitului accident, rudele celor care au avut de suferit în urma catostrofei nucleare, precum şi oamenii de bună credinţă pentru care pacea şi siguranţa noastră, a copiilor, au o valoare deosebită în viaţă. La solemnitate au mai fost prezenţi dl Ştefan Paniş, preşedintele raionului, dnii Gheorghe Gancear şi Vladimir Gutium, vicepreşedinţi ai raionului, dnul Valeriu Ceapa, primarul de Floreşti, angajaţii Consiliului raional Florești, efectivul Secţiei Administrativ-Militare Floreşti şi a Unităţii Militare din Lunga, efectivul Inspectoratulul de Poliţie, consilierii raionali şi locali, angajaţii serviciilor disconcentrate, profesorii şi elevii instituţiilor preuniversitare din oraş.

La începutul evenimentului a fost oficiat serviciul divin în memoria celor 27 de floreşteni care au participat la dezactivarea și construirea sarcofagului din beton deasupra reactorului, fiind supuși pericolului direct de radiaţie, fapt care le-a curmat vieţile.

Cu un mesaj de recunoştinţă a venit dl Ştefan Paniş, preşedintele raionului Floreşti, care a menţionat că, deşi au trecut zeci de ani, și astăzi catastrofa rămîne vie în conștiința celor care și-au riscat viața pentru eliminarea nivelului ridicat de radioactivitate din zona dată. Ecoul dezastrului de la Cernobîl va fi auzit încă multe decenii, aducînd durere și suferință oamenilor, pentru care viața a fost împărțită în două: înainte și după accident. Președintele raionului a adresat tuturor participanților la lichidarea consecinţelor catastrofei nucleare de la Cernobîl urări de bine, de sănătate, liniște, bunăstare în familii, precum şi puterea de a depăși greutățile vieții.

„Accidentul nuclear de la Cernobîl a distrus vieţile a milioane de oameni, care s-au îmbolnăvit incurabil în urma acestei tragedii. Nouă persoane au fost din oraşul Floreşti. Dintre acestea au rămas în viaţă doar patru” – a menţionat dl Valeriu Ceapa.

„A fost un eroism să mergi acolo. Această zi trebuie să ne facă pe toţi să ne gîndim şi să facem tot posibilul ca să nu mai aibă loc astfel de evenimente”, a subliniat dl Ion Bordea, preşedintele Asociaţiei participanților la lichidarea consecinţelor catastrofei nucleare de la Cernobîl.

Evenimentul s-a încheiat cu salve de arme în memoria victimelor și cu depunere de flori la Focul Veşnic al Memorialului, după care a urmat o masa de pomenire, organizată de către Consiliul raional Florești şi Primăria orașului.

Fapta eroilor noştri este un îndemn la reculegere, un îndemn de a nu uita despre explozia fatală care a îndurerat o lume întreagă. Memorie veşnică celor căzuţi la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobîl!

Autor: Silvia Rusu, specialist principal, Serviciul Administraţie Publică

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *