Ziua Victoriei marcată la Floreşti

13 mai 2019

Cetățenii din raionul Floreşti au depus flori în memoria ostaşilor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial la monumentele eroilor acelui calvar…
În oraşul Floreşti, în dimineaţa zilei de 9 Mai, sute de oameni au mers organizat într-un Marş al Memoriei pînă la Monumentul Eroilor pentru a aduce un omagiu veteranilor celui de al Doilea Război Mondial şi celor care au căzut pe cîmpul de luptă.
„Astăzi este o zi deosebită pentru noi. În fiecare an, de 9 Mai venim la acest monument şi comemorăm victimele celui mai groaznic război din istoria omenirii și pe toți cei care şi-au sacrificat viața, sănătatea pentru viitorul generațiilor care au urmat. Nu am fi existat noi, copiii şi nepoţii noştri fără jertfa lor.” – a menţionat în mesajul său dl Ştefan Paniş, Preşedintele raionului Floreşti.
Deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, dl Eugeniu Nichiforciuc a mulțumit veteranilor pentru curajul şi sacrificiul de care au dat dovadă, menţionînd că exemplul lor ne face să fim mai puternici și mai exigenţi pentru a păstra valorile și idealurile neamului nostru. Ziua de 9 Mai va rămîne peste vremuri o zi a memoriei, căci ea ne face să nu uităm niciodată lecțiile trecutului și să privim cu încredere la viitorul nostru.
„Indiscutabil, eroii zilei de astăzi sînt veteranii. Le cinstim eroismul, ne închinăm în faţa bărbăţiei lor şi păstrăm memoria celor care nu mai sînt printre noi.” – a subliniat dl Valeriu Ceapa, Primarul de Floreşti.
Dl Victor Djurinschi, Preşedintele Organizaţiei Veteranilor din raion, a mentionat că această zi este una în care se merită să venim aici în amintirea celor care au luptat pentru ca şi noi să avem astăzi o viaţă mai bună. Ne mîndrim cu apropiaţii care au luptat la război, este o sărbătoare pentru toţi cei care au luptat în acel devastator măcel. Cu mare regret, constatăm că în fiecare an tot mai puţini veterani rămîn în viaţă. Ei au luptat, au învins, au muncit enorm pentru a restabili ţara din ruine şi au trecut prin viaţă cu capul sus, pentru că nu au încetat niciodată de a fi bărbaţi adevăraţi. Am avut onoarea de a-i avea alături în această zi pe scumpii noştri veterani: Nicolae Cepurneac, Ivan Cicibaba, Feodor Matrinciuc, Constantin Iaşcişcin și Alexei Pascaru.
În amintirea eroilor căzuți în lupte a răsunat un recital de melodii tematice, au planat spre zare hulubii păcii şi au fost trase salve de foc, după care cei prezenţi la miting au depus flori la Monumentul Eroilor.
Autor: Silvia Rusu, specialist principal, Serviciul Administraţie Publică