Suport informativ pentru specialişti către desfăşurarea Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin în perioada 20-26 ianuarie 2020

Organizația Mondială a Sănătății în colaborare cu diferite organizații internaționale, neguvernamentale și asociații științifice, în scopul consolidării eforturilor globale în vederea reducerii poverii cancerului, organizează anual Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin. În anul curent evenimentul va avea loc în perioada 20-26 ianuarie 2020. În Săptămâna de Prevenire a Cancerului de Col uterin ne dorim cât mai multe femei să cunoască cum își pot reduce riscul de boală și cum pot contribui la educarea altor persoane.

 Fapte cheie despre cancerul de col:

  • Cancerul de col uterin este al doilea cel mai frecvent cancer în rândul femeilor care trăiesc în regiuni mai puțin dezvoltate, cu aproximativ 570.000 de cazuri noi în 2018 (84% din cazurile noi la nivel mondial).
  • În 2018, aproximativ 311.000 de femei la nivel global au murit de cancer de col uterin, ceea ce reprezintă 7,5% din toate decesele cauzate de cancer; mai mult de 85% din aceste decese apar în țările cu venituri mici și medii.
  • În Republica Moldova în fiecare zi o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin; la fiecare trei zile o femeie moare din cauza acestei maladii. Aproximativ 4000 de femei trăiesc acum cu acest diagnostic.
  • Papilomavirusurile umane (HPV) sunt un grup de virusuri frecvent întâlnite în întreaga lume. Există mai mult de 100 de tipuri de HPV, dintre care cel puțin 14 sunt cancerigene.
  • HPV este transmis în principal prin contact sexual, iar majoritatea oamenilor se infectează cu HPV la scurt timp după debutul activității sexuale.
  • Cancerul de col uterin, este cauzat de o infecție cu anumite tipuri de HPV, dobândită sexual. Două tipuri de HPV (16 și 18) provoacă 70% din cazurile de cancer de col uterin și leziuni precanceroase ale colului uterin.

Controlul integrat al cancerului de col uterin include: măsuri de prevenție primară (vaccinarea HPV), prevenția secundară (screening și tratarea leziunilor precanceroase), prevenția terțiară (diagnosticul și tratamentul cancerului de col uterin invaziv) și îngrijirea paliativă a persoanelor cu stadiile terminale de cancer.

 Simptomele bolii

Majoritatea cazurilor de infecție cu HPV nu cauzează simptome sau boli și se rezolvă spontan. Cu toate acestea, infecția persistentă cu anumite tipuri de HPV (cele mai frecvente tipuri 16 și 18) poate conduce la leziuni precanceroase cu progresare spre cancer de col uterin invaziv. Pentru a dezvolta cancer de col uterin la femeile cu un sistem imunitar normal e nevoie să treacă între 15-20 ani. Însă acest lucru poate dura doar  5-10 ani, pentru femeile cu sistem imunitar slăbit.

Simptomele cancerului de col uterin tind să apară numai după ce cancerul a atins un stadiu avansat și pot include: sângerări vaginale intermenstruale, anormale, neregulate, după actul sexual; dureri de spate, picior sau dureri pelviene; oboseală; scădere în greutate; pierderea poftei de mâncare; vomă; edemarea unui singur membru inferior sau al ambelor membre. La stadii avansate pot apărea simptome mai severe.

 Factorii de risc pentru persistența HPV și dezvoltarea cancerului de col uterin

  • începutul precoce al vieţii sexuale;
  • viaţa sexuală cu mulţi parteneri şi schimbarea frecventă a acestora;
  • alte infecţii sexual transmisibile (ITS) concomitente – cum ar fi herpes simplex, chlamydia și gonoree;
  • consumul de tutun;
  • stările imunodeficitare – persoanele cu un sistem imunitar slăbit, cum ar fi persoanele care trăiesc cu HIV, au mai multe șanse de a dezvolta infecții persistente cu HPV și o evoluție mai rapidă către cancer;
  • administrarea îndelungată a contraceptivelor orale cu doze înalte.
  • tipul HPV – oncogenitatea sa (tip 16 și 18);
  • paritatea (numărul de copii născuți) și vârsta fragedă la prima naștere;

Prevenirea și controlul cancerului de col uterin: o abordare integrată

OMS recomandă o abordare integrată pentru prevenirea și controlul cancerului de col uterin. Acțiunile recomandate includ intervenții pe tot parcursul vieții. Ar trebui să fie multidisciplinar, incluzând componente precum educația comunitară, mobilizarea socială, vaccinarea, screening-ul, tratamentul și îngrijirea paliativă.

Prevenția primară începe cu vaccinarea împotriva HPV a fetelor cu vârsta cuprinsă între 9 și 13 ani, înainte de a deveni active sexual.

Alte intervenții preventive recomandate pentru băieți și fete, după caz, sunt:

  • educația privind practicile sexuale sigure, inclusiv începerea mai târziu a activității sexuale;
  • promovarea și furnizarea de prezervative pentru cei care sunt deja implicați în activități sexuale;
  • avertismente privind consumul de tutun, care începe adesea în timpul adolescenței și care reprezintă un factor important de risc pentru cancerul de col uterin și alte tipuri de cancer.

Femeile care sunt active sexual trebuie să fie testate pentru a detecta celule cervicale anormale și leziuni precanceroase, începând cu vârsta de 30 de ani.

În cazul în care sunt prezente semne de cancer de col uterin, opțiunile de tratament includ intervenții chirurgicale pentru cancer invaziv, radioterapie și chimioterapie.

Vaccinarea HPV

În prezent există două vaccinuri care protejează împotriva HPV 16 și 18, serotipuri despre care se știe că dezvoltă cel puțin 70% din cazurile de cancer de col uterin.  Al treilea vaccin protejează împotriva a trei tipuri suplimentare de HPV oncogene, care determină alte 20% din cazurile de cancer de col uterin. Având în vedere că vaccinurile care protejează împotriva HPV tip16 și 18 au doar o protecție încrucișată împotriva altor tipuri mai puțin obișnuite de HPV, care la fel provoacă cancer de col uterin, OMS consideră că al treilea tip de vaccin e la fel de protector și necesar pentru prevenirea cancerului de col uterin. De asemenea vaccinurile protejează împotriva tipurilor de HPV 6 și 11, care determină dezvoltarea negilor  anogenitali.

Studiile clinice și supravegherea după punerea pe piață au arătat, că vaccinurile contra HPV sunt foarte sigure și foarte eficiente în prevenirea infecțiilor cauzate de infecțiile cu HPV. Vaccinurile HPV funcționează cel mai bine atunci, când sunt administrate înainte de expunerea la HPV. Prin urmare, OMS recomandă vaccinarea fetelor cu vârsta între 9 și 14 ani, când majoritatea nu au început încă activitatea sexuală. Unele țări au început să vaccineze și băieții, deoarece vaccinarea previne cancerul genital atât la bărbați, cât și la femei și previne de asemenea negii genitali atât la bărbați cât și la femei.  Vaccinarea împotriva HPV, nu este un substitut pentru depistarea cancerului de col uterin. În țările în care este introdus vaccinul împotriva HPV, este necesar să fie în continuare dezvoltate și consolidate programele de screening.

În Republica Moldova vaccinarea HPV este opțională pentru fete de 9 -10 ani.

Screening-ul și tratamentul leziunilor precanceroase

Screening-ul pentru cancerul de col uterin include testarea cancerului de col uterin în rândul femeilor, care nu au simptome și se pot simți complet sănătoase. Atunci când prin screening sunt detectate leziuni precanceroase, acestea pot fi tratate cu ușurință și cancerul poate fi evitat. Screening-ul poate detecta, de asemenea, cancerul într-un stadiu incipient, iar în așa caz pacientul are un potențial sporit de vindecare. Deoarece leziunile precanceroase se dezvoltă de-a lungul mai multor ani, screening-ul este recomandat oricărei femei cu vârsta peste 30 de ani și ulterior cu regularitate (frecvența depinde de testul de screening utilizat).

Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin poate fi cel mai eficient prevenit prin screening. Un program de screening bine organizat, cu un interval de rechemare de 3-5 ani, cu un control de calitate și mecanisme adecvate de supraveghere și tratament al tuturor femeilor depistate pozitiv la screening, poate reduce atât incidența, cât si mortalitatea prin cancer de col uterin.

Stările precanceroase nu cauzează nici un simptom şi din acest motiv ele pot fi depistate doar prin screening. Este foarte important, ca toate femeile eligibile să participe la programele de screening cu regularitate, chiar dacă se simt perfect sănătoase.

Programele bine organizate de screening pentru cancerul de col uterin pot preveni până la 80% din cazurile de cancer de col uterin.

Vaccinarea împotriva Papiloma Virusului Uman (HPV) este extrem de eficientă dacă este efectuată în perioada adolescenţei şi poate reduce rata dezvoltării cancerului de col uterin pe viitor.

Cum creștem gradul de conștientizare                                                       

  • Utilizați materialele disponibile și organizați campanii informaționale.
  • Împărtășiți povestea celor care au fost afectați personal de cancer de col uterin sau au fost depistați cu celule atipice, vorbind despre experiența fiecăruia în mass-media, astfel încurajând alte persoane să ia măsuri.
  • Folosiți buletine de știri, utilizați mass-media, diferite aviziere și internetul, pentru a partaja mesaje despre prevenirea cancerului de col uterin.
  • Utilizați social-media: alăturați-vă conversațiilor pe social-media pentru ca utilizatorii tăi să cunoască că cancerul de col uterin poate fi prevenit.

Ex. L. Plămădeală, Tel. 022574573

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *