Ziua comemorării celor căzuţi în războiul din Afganistan

17 februarie 2020

Tradiţional, la data de 15 februarie, în Republica Moldova este marcată Ziua comemorării celor căzuţi în războiul din Afganistan.

La data de 14 februarie curent, raionul Floreşti s-a adunat la Complexul Memorial pentru a cinsti memoria ostaşilor care au fost fără voia lor participanţi la acele tragice evenimente şi a celor tineri, care şi-au pierdut viaţa în războiul din Afganistan, îndeplinindu-şi misiunea vieţii lor prin jertfirea totală la chemarea patriei.

În războiul din Afganistan, din perioada 1979-1989, au participat peste 12 mii de soldaţi şi ofiţeri moldoveni, dintre care 310 floreşteni. 300 de ostaşi și-au pierdut viața pe câmpul de luptă, dintre ei, 6 floreşteni. Mulţi dintre cei care s-au întors din acel măcel au rămas cu traumatisme pentru tot restul vieții. 48 de veterani din raionul nostru au decedat în vreme paşnică din cauza rănilor primite.

15 februarie – este ziua eroilor care au pus datoria  de ostaş internaţionalist  mai presus de propria viaţă. Ne închinăm în faţa celor care s-au jertfit, precum şi în faţa veteranilor, supravieţuitori ai acelor vremuri, pentru că aţi făcut tot posibilul să păstraţi vie memoria camarazilor de luptă.

Nemărginită recunoştinţă  exprimăm părinţilor şi rudelor  care au crescut şi educat eroi ce au scris cu sînge istoria în acel război. Să nu uităm niciodată de sacrificiului celor care fac parte din patrimoniul spiritual al raionului, al neamului nostru: Serghei Ceban, Anatolii Plugaru, Andrei Manolache, Valeriu Pilipenco, Gheorghe Burduja,  Anatolii Bezborodov.

Dacă pe vremuri, pe mormîntul martirului se zidea o biserică, astăzi la mormintele eroilor trebuie să  înalţăm maiestuos  cetatea unirii de neam pentru viitor paşnic şi prosper.

Nimic nu este mai exemplu pentru viitor, decît ca faptele eroice ale trecutului să nu fie uitate în întunerecul neştiinţei.

La acest eveniment au participat preşedintele şi vicepreşedinţii raionului Floreşti, veteranii războiului, angajaţii Aparatului Preşedintelui raionului şi subdiviziunilor Consiliului raional, OT Soroca al Cancelariei de Stat, APL-urile de nivelul I, consilierii raionali, serviciile desconcentrate din raion, instituţiile de învăţămînt, Spitalul Raional Floreşti, Centrul Medicilor de Familie, Centrul Stomatologic Raional Floreşti, precum şi alte servicii şi cetăţeni/locuitori ai raionului Floreşti. După depunerea de flori la complexul memorial, în Casa de Cultură a oraşului Floreşti s-a desfăşurat un concert la care a fost invitată Formaţia „FULGER” a BPDS a MAI din Republica Moldova. Mai mulţi veterani, precum şi alţii au fost premiaţi cu diplome şi distincţii de stat.

Mai multe imagini găsiţi AICI