„Ziua Uşilor Deschise” la Direcția Ocuparea Forței de Muncă Florești

19 februarie 2020

La data de 18 februarie curent, Serviciul public de ocupare din Republica Moldova aniversează 29 ani de activitate. Acest eveniment este marcat de către Agenţia Națională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) împreună cu subdiviziunile teritoriale (STO), organizând la sediile instituțiilor  – Ziua ușilor deschise”.

Evenimentul are ca scop sensibilizarea societății privind rolul ANOFM ca prestator de servicii gratuite pe piața muncii a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatorilor, inclusiv informarea despre serviciile prestate și măsurile de ocupare a forței de muncă implementate de către ANOFM și subdiviziunile teritoriale, aspecte ale noii Legi nr.105/2018 cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă și asigurarea de șomaj (în vigoare de la 10.02.2019), împlementarea prin Procedurile aprobate conform HG nr. 1276/2018 (în vigoare de la 10.02.2019)

La DOFM Florești  au fost desfășurate 5 activități informative la care au participat peste 70 de vizitatori, dintre care:

  • la activitatea de recrutare pentru selectarea persoanelor la angajatorul ICS ,,Floreana Fashion” SRL au participat 17 persoane din localitățile unde angajatorul oferă transport de serviciu, dintre care 3 persoane au acceptat propunere de angajare;
  • la activitatea de ghidare în carieră cu 10 șomeri, dintre care 4 au acceptat cursuri de formare profesională;
  • la seminarul informativ pentru angajatori au participat reprezentanții de la 15 angajatori;
  • la activitatea de ghidare în carieră cu 11 tineri și cu profesori ai Casei Comunitare nr.1 din or.Florești;
  • la activitatea de ghidare în carieră cu 7 tineri și cu profesori ai Casei Comunitare nr.2 din or.Florești.

Totodată, au acceptat participarea la evenimentul dat și angajaţii Bibliotecii Publice “Ion Creangă” din or. Florești,  mass-media raională și republicană.

Cei  prezenți au fost informați despre prevederile Legii nr.105/2018 cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj, locurile vacante în raionul Florești și raioane vecine, drepturile, obligațiunile șomerului, măsurile active de ocupare a forței de muncă:

–  cursuri de formare profesională;

–  stagiul profesional;

–  instruirea la locul de muncă în cadrul unității;

– subvenționarea locurilor de muncă pentru persoanele care necesită suport suplimentar pe piața muncii;

– subvenționarea pentru crearea sau adaptarea locurilor de muncă pentru persoanele cu grad de dizabilitate;

–  susținerea mobilitatății forței de muncă;

–  posibilitățile de angajare legală la muncă în republică, cît și peste hotare.

Interes au trezit prevederile legii referitor la instruirea la locul de muncă și perioada stagiilor, subvenționarea locurilor de muncă pentru angajatori care vor angaja persoanele din categorii de șomeri care au 50 ani și peste, persoanele cu grad de dizabilitate ș.a.

În  cadrul  activităților, participanții  au  mai  fost  informați  despre  canalele  de  informare și  recrutare on-line/site-ul: www.anofm.md, portalul: www.angajat.md, platforma târgului on-line:  www.e-angajare.md.

Toți participanții la activități au primit pliante și alte materiale informative,  au fost îndemnați de a se adresa la DOFM Florești pentru a colabora și a dezvolta relațiile de încredere și de parteneriat pe termen lung.

Irina Gusac, şef al DOFM Floreşti

Mai multte poze găsiţi AICI