Activitatea Inspectoratului de Poliţie Floreşti în perioada declarării stării de urgenţă în Republica Moldova

24 martie 2020

Inspectoratul de Poliție Florești Vă informează că, începînd cu declararea Situației Excepționale în țară, angajații Poliției Florești sunt implicați în serviciu (24/24) la Punctul de Dirijare a Comisiei pentru Situații Excepționale Florești. Deasemenea este intensificat lucrul de verificare a persoanelor care sunt izolate la domiciliu în carantină, pentru a nu admite încălcări de carantină și normele de protecție, cu scopul stopării răspîndirii infecției COVID-19.

Pe parcursul zilelor de sîmbătă și duminică, angajații IP Florești verifică activitatea bisericelor din tot raionul Florești, duc discuții cu preoții despre respectarea normelor de organizare a slujbelor, respectării distanței sociale și dezinfectare a lingurii de împărtășanie. Sunt verificate activitățile agenților economici din teritoriu, dacă sunt respectate regulile sanitare pe perioada declarării situației epidemiologice. Sunt desfășurate patrulări atît pe parcursul zilei, cît și noaptea în tot raionul Florești, cu scopul prevenirii  și combaterii a infracțiunilor contra patrimoniului și contra securității publice.

În această perioadă, IP Florești activează în conlucrare stînsă cu APL, Centrul de Sănătate Publică și Centrul Medicilor de Familie Floreşti, cu scopul monitorizării listelor persoanelor aflate în carantină (COVID-19), monitorizarea respectării obligativității sistării activităților organizate pînă la data de 01.04.2020 în raionul Florești de către administratorii unităților de comerț cu amănuntul, piețelor comerciale, localurilor de agrement, sălilor de sport, sălilor de concert ect., verificarea modului de respectare a măsurilor și restricțiilor impuse de către Comisia pentru Situații Excepționale teritoriale și după caz, documentarea faptelor ilicite constatate, monitorizarea fluxului de pasageri în transportul public în vederea stabilirii respectării numărului de persoane admise (maxim 60%) și respectarea distanței sociale de minim 1m, verificarea persoanelor care au fost în contact cu persoanele infectate cu virusul COVID-19 privind respectarea regimului de autoizolare la domiciliu. Totodată, colaboratorii IP Florești examinează informațiile telefonice înregistrate pe faptul încălcării regulilor de autoizolare la domiciliu a persoanelor venite din alte țări, cît și prevenirea, curmarea și descoperirea infracțiunilor.

În prezent, de către angajații IP Florești, a fost pornită o procedură contravențională în privința unei persoane care nu a respectat măsurile de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice.

În contextul evoluției cazurilor de infecţie cu virusul de tip nou COVID-19 la nivel național, de către angajații IP Florești sunt organizate măsuri de informare și sensibilizare a cetățenilor privind comportamentul și regulile de igienă personală, cu ajutorul difuzoarelor sonore ale dispozitivelor girofar ale unităților de transport specializat.

Șef-interimar al IP Florești, comisar principal, Nicolae Leşanu