Program de socializare juridică în 3 instituții de învățământ din raionul Florești

17 iunie 2020

Programul de socializare juridică promovează abordări inovatoare și integrate a socializării tinerilor prin concepte corelate statului de drept și problemelor de delicvență juvenilă. El va contribui la consolidarea statului de drept prin educarea tinerilor la o vârstă critică cu privire la drepturile și responsabilitățile lor.

Obiectivul general al Programului este să consolideze și să sporească nivelul de cooperare a polițiștilor, cadrelor didactice și elevilor din instituțiile de învățământ secundar din Republica Moldova, prin combinarea unui suport educațional de socializare juridică, activităților comunitare și atelierelor privind conștientizarea drepturilor și responsabilităților civice, descurajarea infracționalității juvenile și protejarea drepturilor tinerilor.

La data de 15 iunie curent, în incinta Liceului Teoretic ,,M. Costin,, Florești s-a desfășurat o ședință lucrativă împreună cu reprezentanții Direcţiei Generale Educaţie Florești și reprezentantul Ambasadei SUA, Director PH INTERNATIONAL, dll Pintea Iurie, directorii din 3 instituții de învățământ şi reprezentanții Inspectoratului de Poliţie Florești.

Raionul Florești a fost selectat pentru implementarea Programului de socializare juridică din Republica Moldova. Trei instituții de învățământ: Liceul Teoretic ,,M. Costin,, Florești; Gimnaziul, ”V. Alecsandri,, Mărculești; Gimnaziul Gura Camencii, în parteneriat cu IP Florești, pe parcursul anilor 2020-2021, vor fi parte la un proiect inedit, ce presupune desfășurarea unor activități comune între şcoli și Poliție cu scop de a contribui la consolidarea statului de drept, de a susține comunitățile în prevenirea delicvenței juvenile și de a dezvolta o cooperare pozitivă dintre tineri, instituțiile de aplicare a legii și de învățământ.

În școlile – pilot selectate va fi predată o nouă disciplină opțională „Educația pentru socializare juridică”. Totodată, vor fi deschise cercuri, cluburi extracurriculare (Urmărim urmele/Investigație și Știință/ Tânărul Criminalist), unde elevii, în mod interactiv, vor efectua o cercetare criminalistică. În proiectul-pilot vor fi implicați elevii claselor a VIII-a, care vor beneficia de manual la disciplina nouă și dotările necesare pentru aceste activități specifice.

Lidia Furtună, specialist metodist DGE Florești