Efectele distructive în urma calamităţilor naturale, abordate la şedinţa extraordinară a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a r-lui Floreşti

La data de 22 iulie curent, în incinta Casei de Cultură din or. Floreşti, a avut loc şedinţa extraordinară a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a raionului Floreşti.

La întrunire au participat 23 de membri din cei 27 pe listă. Au fost invitaţi vicepreşedinţii raionului Floreşti, dnii Gheorghe Gancear, Alim Afonin şi Vitalie Tomacu. Şedinţa a fost prezidată de către preşedintele raionului Floreşti, preşedinte al CSE a raionului Floreşti, dl Ştefan Paniş.

Iniţial a fost aprobată ordinea de zi cu 2 chestiuni:

  • Cu privire la situaţia critică creată în sectorul agricol al raionului Floreşti;
  • Cu privire la alocarea mijloacelor financiare pentru drumurile deteriorate în s. Cunicea ca urmare a ploilor torenţiale.

Dl Tocan Veaceslav, şef al Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie, raportor al primei chestiuni, a informat membrii comisiei despre situaţia critică creată în sectorul agrar în raionul Floreşti. Totodată, a fost constituită Comisia pentru determinarea gradului de afectare a culturilor agricole ca urmare a secetei excesive din raion, iar Direcţia Agricultură şi Alimentaţie urmează să emită ordinul cu privire la planul de activitate a acestei comisii.

Referitor la chestiunea nr. 2 de pe ordinea de zi a informat audienţa dl Gancear Gheorghe, vicepreşedinte al raionului şi a menţionat că situaţia creată în s. Cunicea, r-nul Floreşti la capitolul drumuri, este deplorabilă. În urma ploilor abundente din perioada 10-23 iunie curent, au fost deteriorate drumuri locale cu o suprafaţă totală de 6700 m2, gradul de afectare fiind de 30-40%. Calculul estimativ al pagubelor provocate în urma ploilor torenţiale, constituie 309258 lei, iar potrivit extrasului din Fondul de Rezervă, bugetul Consiliului local Cunicea la data de 06 iulie 2020 dispune doar de 11500 lei.

În acest context, primăria s. Cunicea a înaintat un demers către Comisia pentru Situaţii Excepţionale a raionului Floreşti, prin care solicită alocarea surselor financiare pentru repararea şi întreţinerea drumurilor locale deteriorate. Drept urmare, pentru rezolvarea problemei critice apărute, CSE a raionului Floreşti, examinînd toate actele şi pozele anexate la demersul primăriei s. Cunicea, r-nul Floreşti, a dispus alocarea a 100 mii lei din Fondul de Rezervă a Consiliului raional, chestiune care va fi discutată în cadrul şedinţei imediat apropiate a Consiliului raional, pentru aprobare.

Dispoziţiile Cu privire la situaţia critică creată în sectorul agricol al raionului Floreşti şi Cu privire la alocarea mijloacelor financiare pentru drumurile deteriorate în s. Cunicea ca urmare a ploilor torenţiale, înaintate spre adoptare au fost aprobate unanim de către membrii prezenţi la comisie.

Ina Cevaga, şef Serviciu Administraţie Publică

al Aparatului Preşedintelui raionului Floreşti

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *