Ziua Mondială a Profesorului

5 octombrie 2020

Mult stimaţi lucrători din sistemul educaţional al raionului Floreşti!

Primiţi cele mai calde şi sincere felicitări cu ocazia sărbătorii profesionale – Ziua Mondială a Profesorului.

Această zi a fost aleasă nu întîmplător pentru celebrarea dascălilor din toată lumea,  căci ei, dascălii, asigură educaţia şi instruirea tuturor elevilor.

În viaţa fiecărui dintre noi au fost profesori şi mentori, datorită cărora ne-am realizat visele. Am fost ghidaţi de dascăli nu doar în sfera şcolară, dar şi în afara ei, servindu-ne ca model, prieten, încurajîndu-ne aspiraţiile.

Dumneavoastră, dragi profesori, ne-aţi învăţat cum să păşim în viaţă, cum să privim mereu spre înălţimi, cum să vorbim, cum să iertăm, cum să devenim utili pentru societate, oameni cu literă mare, care să adore frumosul, adevărul,  cultivîndu-ne valori etico-morale necesare fiecărui dintre noi.

Meseria de profesor nu este ca oricare alta?

Spun cu certitudine – Nu! Pentru că un profesor nu lucrează cu lemn, cu tablă sau cu alte materiale de construcţie…El lucrează cu suflete! Iar Profesor adevărat nu este, nu devine oricine, ci doar acel ce îşi menţine tinerețea sufletului şi este capabil de a intui, de a pătrunde în labirintele tainice ale sufletului  elevului, are sentimente pozitive faţă de el, îi oferă respectul său, este conştient că îi influenţează viaţa şi este responsabil pentru asta în faţa lui.

Vă dăruiţi, descoperiţi mereu ceva nou în copiii care vă privesc cu ochii lor calzi, cînd jucăuși, cînd ironici, cînd obraznici, dar inteligenți – și sorbiţi din ei lumina, făurind împreună cu ei și pentru ei, învățînd împreună cu ei, trecînd diplomatic peste micile greşeli ale lor, bucurîndu-vă împreună cu ei de succesele lor, încurajîndu-i continuu, dîndu-le mereu aripi spre viitor. Dumneavoastră aprindeţi în sufletul fiecărui învăţăcel şi bucuria cunoaşterii, dar şi farmecul creaţiei!

Ştim că nu v-a fost niciodată uşor. De aceea profesaţi doar cei mai buni şi devotaţi cauzei de educare a oamenilor.

Recunoaştem şi apreciem contribuția dumneavoastră la dezvoltarea personalităţii fiecărui copil.

Voi, profesorii, ghidaţi continuu viaţa socială a localităţii în care activaţi, aplicaţi noi programe educaţionale, noi metode de lucru, realizaţi proiecte, cunoaşteţi, înţelegeţi şi schimbaţi lumea împreună cu elevii.

Prin talent şi măiestrie ajungeţi la inimile discipolilor. Aţi fost şi rămîneţi promotorii bunătăţii şi demnităţii umane. De  Dumneavostră depinde cum se va dezvolta societatea noastră în viitor.

Vă mulţumesc, stimaţi profesori, pentru munca nobilă, fidelitatea faţă de profesie, efortul zilnic depus la creşterea şi educarea tinerelor generaţii. Vă doresc să fiți și în continuare la fel de responsabili și riguroși, dedicați meseriei pe care ați ales-o, să fiți curajoși în fața provocărilor vieții.

Să aveţi parte de multă sănătate, putere de concentrare pentru lecțiile pe care le susțineți, bucurii, succese, optimism şi nu în ultimul rînd, elevi motivaţi, curioşi şi recunoscători!

Cu deosebit respect, în numele Consiliului raional,

Ştefan Paniş, preşedintele raionului Floreşti