Consilierii raionali au fost convocaţi în şedinţă extraordinară

La 27 octombrie 2020, în conformitate cu Dispoziția președintelui raionului Floreşti nr. 232 din 22.10.2020 ,,Cu privire la convocarea Consiliului raional Floreşti”, a fost convocat în ședință extraordinară Consiliul raional, cu prezenţa a 32 de consilieri. La şedinţă a fost prezent dl Ştefan Paniş, preşedintele raionului, dnii Gheorghe Gancear, Alim Afonin şi Vitalie Tomacu, vicepreşedinţi ai raionului, şefii direcţiilor, secţiilor şi subdiviziunilor Consiliului raional. Ședința a fost prezidată de către dl consilier Ghenadie Gîtu.  În cadrul ședinței vizate, au fost propuse spre adoptare un șir de proiecte  de  decizii de ordin administrativ și organizaţional din diverse domenii de activitate.

Dl Tudor Tertea, şef-interimar al Direcţiei Generale Educaţie, a prezentat chestiunea „Cu privire la pregătirea instituţiilor de învăţământ pentru activitatea în noul an de studii 2020-2021” care prevede întreprinderea unor acţiuni care contribuie la crearea condiţiilor optime pentru asigurarea procesului educaţional şi şcolarizarea obligatorie a tuturor elevilor cu vîrsta de la 7 la 16 ani, inclusiv, şi a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, crearea unei baze materiale şi didactice mai bune în toate instituţiile din subordine, asigurarea funcţionalităţii sistemelor de infrastructură în perioada rece a anului, asigurarea transportării elevilor şi a cadrelor didactice la şcolile de circumscripţie, organizarea alimentaţiei elevilor în conformitate cu documentele de rigoare şi normele zilnice prevăzute pentru un elev. De asemenea, a fost aprobată rețeaua școlară a instituțiilor de învăţămînt general din raionul Florești pentru anul de studii 2020-2021, rețeaua şcolară a instituțiilor de învăţămînt general din raionul Florești pentru anul de studii 2021-2022, numărul centrelor de resurse pentru educaţie incluzivă şi a grupelor de meditaţie în cadrul centrelor de resurse pentru anul de studii 2020-2021 în instituţiile de învăţămînt general din raion, reţeaua instituţiilor de educaţie timpurie pentru anul 2020-2021.

Proiectul de decizie „Cu privire la gradul de implementare în raion a strategiilor naţionale de dezvoltare a culturii şi turismului” a fost prezentat consilierilor de către dna Ina Litra, şef al Direcţiei Cultură, Turism, Tineret și Sport. Dumneaei a precizat că Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport asigură funcţionarea mecanismului de afirmare a talentelor autentice, de selectare a valorilor culturale şi de includere a lor în circuitul naţional şi universal prin organizarea și desfășurarea activităților festive, cultural–artistice, sărbătorilor profesionale, tematice, sărbătorilor naționale, a festivalurilor folclorice, astfel contribuind la păstrarea și dezvoltarea identității naționale. În raionul Floreşti activează 150 de instituţii culturale: 59 cămine  şi case de cultură, 34 colective cu titlu „model”, 56 biblioteci, 3 şcoli (Şcoala de Artă ,,Nicolae Sulac”, Şcoala de Arte Plastice, Şcoala de Muzică din s. Iliciovca).

Raionul Floreşti dispune de un vast patrimoniu cultural-turistic: 6 muzee (Muzeul de Istorie şi Etnografie Floreşti, Complexul Casa-Muzeu ,,Constantin Stere” din s. Ciripcău,  Muzeul Ostaşilor Români din s. Vărvăreuca, Muzeul ,,Tatiana Găluşcă” din s. Izvoare, ,,Muzeul satului” din s. Cunicea, Casa memorială ,,Petru Lucinschi” din s. Rădulenii Vechi), 47 de biserici înregistrate, 20 monumente istorice, 57 monumente de arhitectură, 9 monumente de artă, 366 monumente arhiologice şi 71 monumente ale gloriei militare.

În raion îşi desfăşoară activitatea peste 220 de meşterii populari, care confecţionează obiecte de uz casnic şi gospodăresc, piese de mobilier şi alte lucrări de artizanat.

În cadrul Direcţiei Cultură, Turism, Tineret şi Sport activează Consiliul Raional al Tinerilor, format dintr-o echipă amplă de tineri doritori de a se implica în tot ce este nou, în proiecte de caritate, de îmbunătăţire a calităţii mediului înconjurător, în rezolvarea problemelor locale şi regionale. Cu elan se implică la elaborarea, aprobarea şi implementarea politicilor publice locale de dezvoltare şi extindere a serviciilor de tineret.

Dna Svetlana Grîu, șef al Direcției Finanțe, a propus spre adoptare proiectul de decizie „Cu privire la unele modificări în bugetul raional pe anul 2020 şi alocarea mijloacelor financiare”, prin care se prevede, conform legislaţiei în vigoare, alocarea mijloacelor financiare instituţiilor de învăţămînt şcolar, autorităţilor publice locale de nivelul unu,instituţiilor din domeniul ocrotirii sănătăţii pentru dezvoltare şi modernizare ş.a.

Chestiunile abordate au fost supuse votului, aprobate  de către consilierii prezenţi la şedinţă şi s-au adoptat deciziile respective.

Silvia RUSU,

specialist principal,

 Serviciul Administraţie Publică

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *