32 de ani de comemorare a ostașilor floreșteni, căzuți în războiul din Afganistan

Vicepreședintele raionului, dl Alim Afonin, primarul de Florești, dl Iurie Gangan, viceprimarii, dna Olesea Rotarciuc şi dl Dumitru Găluşcă, dl Mihail Bulat, președintele Uniunii veteranilor războiului din Afganistan, alături de combatanți, dl Andrian Ursachi, reprezentantul Centrului Militar Soroca, dl Nicolae Leșan, șef-adjunct al Inspectoratului de Poliție Florești, șefii direcțiilor și secțiilor Consiliului raional, militari, polițiști, la 15 februarie curent au mers la Memorialul Eroilor din orașul Florești pentru a comemora băștinașii raionului nostru, care și-au pierdut viața în războiul din Afganistan, numele cărora este înscris pe acest monument pentru a rămâne în memoria compatrioților pentru totdeauna, dar și pe cei ce au decedat în vreme pașnică din cauza rănilor primite în acel măcel.

Dl Ion Zîmbreanu, protopop de Florești, preot-paroh al Bisericii ,,Sfîntul Mitrofan” și participant la luptele din Afganistan, a oficiat slujba de pomenire pentru ostașii căzuți în război.

Cu un omagiu de profundă recunoștință pentru veteranii războiului a venit dl Alim Afonin: „Suntem obligaţi să purtăm cinste şi respect pentru cei care au trecut prin clipele groaznice şi cumplite, pentru cei care s-au manifestat totdeauna ca adevărați patrioți. Suntem datori să-i susținem pe veteranii noștri pentru că au depus și depun eforturi ca generațiile viitoare să conștientizeze valorile umane și pericolele la care este expusă omenirea din cauza conflictelor militare declanșate și acest mesaj să-l transmitem copiilor și nepoților noștri ca ei mai departe să-l transmită urmașilor lor” – a subliniat vicepreședintele raionului.

Dl Mihail Bulat a subliniat că: „Datoria noastră este să-i pomenim pe cei care și-au pierdut viața, să-i păstrăm în memoria noastră și să demonstrăm generației care vine că eroismul și sacrificiul nu este uitat”.

Cuvinte de omagiu profund către  veteranii din Afganistan a rostit dl Iurie Gangan care a menționat că “E important să nu dăm uitării acel eveniment tragic al istoriei, să-i omagiem pe cei căzuți pe cîmpul de luptă”.

Și-a exprimat respectul și recunoștința față de ostașii afganezi și dl Andrian Ursachi.

Dl M. Bulat a dat citire mențiunii generalului Armatei 40, Vladimir Ermacov și a transmis dlui Valeriu Șumila Medalia jubiliară cu prilejul evenimentului, iar dlui Gheorghe Chihai – Medalia jubiliară de la Uniunea Veteranilor Războiului din Afganistan.

A fost anunțat un minut de reculegere după care au răsunat salve în memoria celor căzuți în lupte.

La finele activității, în semn de recunoștință veșnică eroilor care s-au jertfit viața îndeplinind datoria de ostaș, au fost depuse flori la Memorialul Eroilor.

Un lucru foarte important pe care trebuie să-l învățăm cu toții este că nimic nu poate justifica moartea unui om, cu atât mai mult moartea mai multor oameni.

Noi toți cei ce nu am cunoscut calvarul războiului, suntem obligaţi să purtăm cinste şi respect pentru cei care au trecut prin clipele groaznice şi cumplite, pentru cei care s-au manifestat totdeauna ca adevărați patrioți.

Suntem responsabili să facem tot posibilul ca să evităm oricare conflicte armate și să trăim în Pace.

Veșnică memorie ostașilor căzuți pe cîmpul de luptă! Cinste și onoare eroilor!

Silvia Rusu,

 specialist principal,

Serviciul Administrație Publică

Galerie FOTO

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *