Memorie vie Eroilor neamului nostru!

Astăzi, 9 mai, zeci de locuitori s-au adunat în fața Consiliului raional Florești pentru a desfășura marșul solemn cu ocazia aniversării a 76 de ani de la finele celui de-al Doilea-lea Război Mondial. La evenimentul de comemorare au participat deputatul în Parlamentul Republicii Moldova – dl Eugeniu Nichiforciuc, președintele raionului – dl ȘtefanPaniș, vicepreședinții – dnii Gheorghe Gancear, Alim Afonin și Valeriu Ceapa, primarul de Florești – dl Iurie Gangan, viceprimarii – dna Olesea Rotarciuc și dl Dumitru Gălușcă, șefii direcțiilor, secțiilor și serviciilor Consiliului raional, șefii serviciilor disconcentrate din raion, veterani, rudele eroilor căzuți în acel groaznic război, cît și locuitori ai orașului Florești. 

Preotul-paroh al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” – dl Andrei Șestovschi a ținut o slujbă de pomenire celor căzuți pe cîmpul de luptă.

Dl Ștefan Paniș a mulţumit veteranilor de război, care au depus toate eforturile pentru a asigura un viitor liniştit şi paşnic nouă şi generațiile viitoare, celor care au luptat pe liniile frontului întru fericirea noastră.

„Dumneavoastră ați luptat, ați învins, ați muncit enorm pentru a scoate ţara din ruine şi ați trecut prin viaţă cu demnitate, fiind patrioți adevăraţi. În pofida situației complicate în care ne aflăm, Ziua de 9 Mai pentru toți rămîne a fi Ziuă Sfîntă, zi de pomenire și de recunoștință meritată pentru cei care s-au jertfit, dar și zi a îndemnului înălţător de prețuire pentru cei care au rămas în viață. Să plecăm fruntea în fața lor, a patrioților, pentru că au manifestat în condiții nespus de grele, în clipe de grea cumpănă, bărbăție și curaj. Veşnică fie-le memoria! Veşnică fie recunoştinţa noastră pentru faptele lor! Sfîntă fie datoria de a ne îngriji de soarta Patriei, precum și de soarta copiilor, părinţilor, buneilor şi străbuneilor noştri!” – a menționat dumnealui.  

În mesajul său, dl Iurie Gangan a subliniat: „Umanitatea a plătit un preț enorm pentru pacea de azi. Milioane de oameni și-au pierdut viețile în acea conflagrație. Printre ei, sunt și tații, buneii și străbuneii noștri. Trebuie să le cinstim memoria pentru jertfa pe care au adus-o, în numele Păcii și a viitorului nostru.”

Cu durere și emoții în glas, dl Nicolae Cepurneac, veteran de război, a zis: „Nu dea Domnul nimănui să trecă prin ce am trecut eu. Socot că am avut noroc în viață că am rămas viu, că mă bucur de aceste zile minunate.”

La rîndul său, dl Eugeniu Nichiforciuc a subliniat că e datoria noastră sfîntă să comemorăm ostașii căzuți și să avem grijă de veteranii rămași în viață. „Să facem tot posibilul, în numele veteranilor, ca viața noastră să fie mai bună. Acționînd conform chemării sufletului, ne-ați adus Victoria, Pacea. Așa vom acționa și noi, să fim demni de pacea ce ați cucerit-o prin luptă.”

Totodată, în cadrul evenimentului de la Complexul Memorial „Eternitate”, militarii de la Baza Păstrare Tehnică, Armament și Patrimoniu Militar au efectuat trei salve de foc în semn de onor militar eroilor căzuţi pe cîmpul de luptă.

Cei prezenți au depus flori la focul veşnic la Monumentul ridicat în memoria eroilor căzuți în războiul din 1941-1945.

Eroismul, bărbăţia, vitejia, rezistenţa, devotamentul, demnitatea, credinţa, dragostea de ţară şi de viaţă, iată care sunt adevăratele valori cu care au înscris veteranii noştri Victoria, iar noi, generaţiile care vin, trebuie să le urmăm exemplu şi să-i respectăm.

Silvia RUSU,

specialist principal, Serviciul Administrație Publică

Galerie FOTO

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *