Mesaj cu prilejul Zilei Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei

Stimați veterani din raionul Florești, văduve de război, feciori și rude ai veteranilor!

Astăzi, cu toții marcăm o zi de bucurie pentru Victoria obținută la 9 mai 1945 asupra fascismului, dar și o zi de doliu în care comemorăm eroii și victimele care și-au pierdut viața în cel mai crâncen război împotriva umanității.

În acest an, s-au împlinit 76 de primăveri trăite în liniște și pace după finisarea celui de-al Doilea Război Mondial. Memoria acelei perioade dramatice este întipărită în paginile de istorie, în soarta multor familii, în inimile buneilor şi străbuneilor noştri, în sclipirile focului veşnic, dar şi în sufletele celor care înţeleg tragedia acelor vremuri. Eroii de atunci au rămas vii pînă astăzi pentru că ei, plătind cu propria viață, ne-au dăruit cele mai mari valori ale omenirii – pacea, liniștea și libertatea. Manifestăm profundă recunoștință pentru eroismul buneilor şi a străbuneilor noştri, care au căzut pe cîmpul de luptă, pentru cei care au ţinut piept duşmanului, pentru cei care au contribuit la făurirea Victoriei comune în spatele frontului și pentru cei care au reuşit să supravieţuiască în timpul de restrişte al ocupaţiei fasciste.

Ţara noastră a plătit un preţ greu pentru realizarea Victoriei. Sacrificiul, durerea şi efortul au fost enorme. Aproximativ 600 de mii de moldoveni au luptat în acel război. Mii de ostași şi-au dat viaţa pentru eliberarea Moldovei. Vorbim despre suflete, destine, planuri de viitor şi speranţe înăbuşite de negura războiului și o durere nestinsă de vreme.

Stimați floreșteni!

Noi, copiii și nepoții noştri avem o datorie sfîntă față de trecutul nostru: să închinăm o rugăciune strămoşilor, să aprindem candela memoriei, să-i cinstim pe eroi, azi şi în fiecare clipă a vieţii noastre. Căci fiind rupţi de trecut, ne vom pierde treptat identitatea, iar neştiind nimic despre sacrificiul eroilor noştri, vom uita cine suntem şi care este menirea noastră pe acest pămînt.

Stimaţi veterani!

Vă adresez cele mai calde felicitări cu ocazia zilei de 9 mai,  dorindu-Vă să aveţi parte de sănătate, putere de viaţă, înţelegere şi afecțiune din partea celor apropiați.

Cu profund respect,

 în numele Consiliului raional,

 Ștefan PANIŞ,

 președintele raionului

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *