Ședința extraordinară a Consiliului raional Florești

La 13 mai 2021, consilierii Consiliului raional Florești s-au convocat în ședință extraordinară pentru a examina și aproba cele 8 subiecte incluse în ordinea de zi. La ședință au fost prezenți 30 de consilieri din 32. Ședința a fost prezidată de consilierul Vladimir Pantaz. La ședință au participat președintele raionului – dl Ștefan Paniș, vicepreședinții – dnii Gheorghe Gancear, Alim Afonin și Valeriu Ceapa, șefii direcțiilor, secțiilor și serviciilor Consiliului raional.

În cadrul ședinței a fost audiat subiectul „Cu privire la realizarea Strategiei de dezvoltare social-economică a raionului Floreşti pentru anul 2020”, prezentat de către dna Natalia Bogdan, șef al Direcției Economie și Atragere a Investițiilor. Dumneaei a specificat că: „Pentru implementarea obiectivelor propuse în  strategie au fost necesare acțiuni de colaborare, planificare raţională, capacitate de organizare și mobilizarea tuturor resurselor umane, materiale și financiare dobîndite la nivel local, cît şi evaluarea și monitorizarea obiectivelor. Planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei de dezvoltare socio-economică a raionului Florești a fost întocmit în conformitate cu direcțiile de dezvoltare, iar analiza gradului de implementare a măsurilor din acest plan a fost realizată din perspectiva priorităților, obiectivelor generale și specifice a fiecărei măsuri distincte. Gradul de realizare a acțiunilor din Plan a fost determinat în baza rapoartelor, a informațiilor recepționate de la direcțiile și secțiile Consiliului raional.

La capitolul „Reabilitarea infrastructurii locale și protecția mediului” au fost stabilite 12 măsuri de implementare ce s-au referit la reabilitarea drumurilor de acces și intravilane, extinderea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, implementarea proiectelor de eficiență energetică.

Pe parcursul anului 2020, au fost efectuate lucrări de întreținere și reparație a drumurilor publice locale de interes raional.

Din Fondul rutier pentru întreținerea și reparația drumurilor publice locale de interes raional s-au alocat 19 267,00 mii lei, dintre care 8 016,163 mii lei au fost repartizate pentru reparația capitală a drumului Ivanovca – Gura Căinarului – Putinești. Au fost restabilite drumurile de acces spre s. Țîra, s. Roșietici, or. Florești, s. Rădulenii Vechi, s. Hîrtop, s. Mihailovca, s. Mărinești,  s. Rădulenii Noi, Alexeevca-Dumitreni, Hîrtop – Cernița, s. Vertiujeni, s. Năpadova, s. Bursuc, s. Ion Vodă – în total 7,3 km de carosabil, valoarea lucrărilor constituind 6 611,9 mii lei.

400 mii lei au fost alocate din bugetul raional primăriilor Coşerniţa (300 mii lei) și Cunicea (100 mii lei) pentru înlăturarea consecinţelor provocate de ploile torențiale pe drumurile locale.

Conform programului naţional „Drumuri bune 3” au fost executate lucrări de reparaţie a drumurilor locale în valoare de 82 052 716,58 lei. Au fost efectuate lucrări de demontare și înlocuire a semnalelor rutiere și executarea marcajului rutier la trecerile de pietoni în valoare de 84,4 mii lei.  

În luna mai 2020, a fost finalizat proiectul de dezvoltare regională „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca” din  comunele Cuhureştii de Sus şi Cuhureştii de Jos, implementat de ADR „Nord”, în parteneriat cu Fundația Filiala din Moldova a Fundației SKAT, implementator al Proiectului ApaSan, SA „Servicii Comunale Floreşti” și primăriile partenere, cu bugetul total de 21,1 milioane de lei.

Pe parcursul anului 2020, din bugetul raional au fost efectuate lucrări de reparație la rețeaua de apeduct al Gimnaziului „Vasile Alecsandri” din or. Mărculești – 16,3 mii lei și la construcția fîntînii și alimentarea cu apă a Gimnaziului din s. Cernița, valoarea lucrărilor fiind de 130,0 mii lei. Au fost finalizate lucrările de îmbunătăţire a eficienţei energetice la Gimnaziul din s. Cunicea în valoare de 300 mii lei. A fost elaborat raportul auditului energetic pentru IMSP „Spitalul Raional Florești”, blocul chirurgical, în sumă de 24 mii lei.

Conform strategiei „Stimularea dezvoltării competitivității economice”, direcția s-a axat la activități de promovare a agenților economici, îmbunătățirea şi  încurajarea producătorilor agricoli, valorificarea potențialului natural pentru dezvoltarea agriculturii, dezvoltare și promovarea culturii în raion.

În scopul susțineri directe și indirecte a întreprinderilor mici și mijlocii  pe parcursul anului  au fost organizate  seminare  cu agenții economici. În scopul promovării oportunităţilor de dezvoltare a afacerilor şi sporirea încrederii populaţiei în programele de suport în afaceri, finanţate din bugetul de stat, tinerii antreprenori au fost informaţi despre programele de suport în afaceri, implementate de ODIMM.

În anul de referință, specialiştii Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie au inspectat 27 810,23 ha pentru determinarea gradului de afectare a culturilor agricole şi au întocmit 603 acte. 133 gospodării agricole din raion au beneficiat de suport financiar în mărime de 2 804,020 mii lei prin intermediul AIPA, din partea Guvernului Federaţiei Ruse. 60 gospodării agricole din raion au beneficiat de suport financiar de la stat, în mărime de 10 561,222 mii lei prin intermediul AIPA. Cu susţinerea specialiştilor din Direcţia Agricultură, agenţii economici din domeniul agricol au depus pe parcursul anului 2020 către AIPA dosare cu o solicitare a subvenţiilor, potrivit măsurilor de sprijin, în valoare de 32 542,623 mii lei.

În perioada raportată, prioritar a fost asigurarea unui proces educaţional cît mai sigur atît pentru elevi, cît şi pentru profesori, îmbunătăţirea calității vieţii persoanelor în dificultate, dar şi asigurarea şi deservirea calitativă a serviciilor medicale populaţiei din raion.

De ajutorul social au beneficiat 28 961 de persoane social-vulnerabile în valoare de 32 757,3 mii lei şi ajutorul pentru perioada rece a anului – 43 092 beneficiari în valoare de 21 973,7 mii lei. Compensaţii pentru serviciile de transport au primit 4 678 beneficiari în valoare de 1 396,2 mii lei.

Consiliul raional a alocat 527,0  mii lei pentru dotarea instituţiilor şcolare cu mobilier şi 657,0 mii lei pentru procurarea inventarului sportiv. Toţi elevii din treapta primară şi gimnazială au fost asiguraţi gratuit cu manuale. Din bugetul raional a fost alocată suma de 1 201,2 mii lei pentru organizarea şi asigurarea alimentaţiei a 650 copii cu cerinţe educaţionale speciale şi din familii social-vulnerabile. 578 mii lei s-au alocat din bugetul raional pentru procurarea mobilierului şcolar gimnaziilor din satele Prajila, Băhrineşti, Prodăneşti, Roşietici, Gura Camencii, LT din Ştefăneşti şi LT „Miron Costin” din or. Floreşti, școlilor primare din satele Dumitreni, Lunga și Sîrbeşti.

În anul 2020, au fost efectuate reparaţii capitale în 19 instituţii de învățămînt (blocuri sanitare, acoperiş, rețeaua termică, rețeaua electrică) în valoare totală de 4 182,90 mii lei, contribuţia Consiliului raional constituind 3 002,00 mii lei.

Cu suportul Consiliului raional, instituţiile de învățământ au fost dotate cu termometre, dezinfectanţi şi produse igienice în valoare de 550 mii lei.

De servicii spitaliceşti, în perioada raportată, au beneficiat 10 691 bolnavi.

În 2020, IMSP „Spitalul Raional Florești” a primit, cu titlu gratuit, din partea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale 16 concentratoare de oxigen, un aparat electrografie, 3 monitoare pentru supravegherea bolnavilor gravi şi 18 lineomaturi. 3 loturi de ajutoare umanitare în sumă de 400 mii lei au fost acordate spitalului de către Fundaţia Olandeză „MAX Face Posibil”, a continuat finanţarea proiectului „Microoperaţii de cataractă”, finanţat de „MAX Face Posibil”, de care au beneficiat 1 800 pacienţi. Din contul CNAM au fost efectuate 21 operaţii cu patologii severe a articulaţiilor de şold.

În anul 2020, din bugetul raional au fost efectuate lucrări de reparaţie a clădirilor, a acoperişurilor, gazificarea şi reparaţia sistemelor de încălzire la următoarele instituţii medicale: OFM Putineşti, OMF Rădulenii Vechi, OMF Frumuşica, OMF Sevirova, IMSP „CS Ghindeşti”, OMF Văscăuţi, OMF Cuhureştii de Jos, suma estimată fiind de 941 278,49 lei. Din bugetul raional au fost alocate 2 207 828,90 lei pentru reparaţia blocului terapeutic, 676 300,43 lei pentru reparația încăperilor din secţia infecţioase, 50 431,52 lei pentru reparaţia cazangeriei la secţia consultativă.

În anul 2020, au fost organizate şi desfăşurate 56 de  competiţii sportive, fiind alocată suma de 240,0 mii lei. Au fost semnate acorduri de parteneriat cu 14 biblioteci pentru crearea în incinta lor a Consiliilor locale de Tineret.

Dna Diana Pantaz, șef al Direcției Generale Educație, a prezentat în cadrul ședinței proiectul de decizie „Cu privire la acceptul transmiterii din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a raionului a tehnicii de calcul primită în comodat”, conform căruia au fost transmise 309 laptopuri, inclusiv, 23 laptopuri destinate claselor primare şi 286 – claselor gimnaziale şi liceale pentru participarea la procesul educaţional la distanţă a elevilor din familiile social – vulnerabile din instituţiile de învăţământ din raion.

La ședință a fost votată lista candidaţilor pentru includerea în componenţa Consiliului Electoral al Circumscripţiei Floreşti pentru desfăşurarea alegerilor Parlamentului Republicii Moldova din 11 iulie 2021.

Consiliul a examinat şi alte chestiuni, adoptînd deciziile respective, care vor fi publicate pe pagina web oficială a Consiliului raional Floreşti.

Accesează Galerie FOTO

Silvia Rusu,

specialist principal,

Serviciul Administrație Publică

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *