Limba este memorie, cultură, viață

31 августа 2021

La 31 august curent, în orașul Florești a fost marcată Sărbătoarea Națională „Limba Noastră”.

Annual, această sărbătoare este consemnată prin poezie și cântec, prin omagii aduse înaintașilor neamului care au repus în drepturi vechile tradiții populare și prin amintirea momentelor care le-au marcat istoria, constituind o lecție de înalt patriotism, de regăsire a rădăcinilor, de prețuire a tezaurului lăsat nouă drept moştenire – Limba Neamului. Poezia ”Limba noastră”, scrisă de Alexei Mateevici stă la baza Imnului de stat al Republicii Moldova. La 22 iulie 1995, deputații din Parlamentul Republicii Moldova au aprobat strofele 1, 2, 5, 8 și 12 ale poeziei „Limba noastră“ drept imn național și oficial al Republicii Moldova. Muzica cântecului a fost compusă de Alexandru Cristea, iar aranjamentul realizat de Valentin Dînga.

De sărbătoarea neamului, Ziua Limbii, preşedintele raionului Florești, dl Ștefan Paniș, vicepreședinții raionului, dl Gheorghe Gancear, dl Alim Afonin și dl Valeriu Ceapa, primarul de Florești, dl Iurie Gangan, viceprimarii orașului, dna Olesea Rotarciuc și dl Dumitru Gălușcă, angajații direcțiilor, secțiilor și serviciilor din subordinea Consiliului rational și reprezentanții serviciilor desconcentrate din teritoriu, au participat la mitingul festiv, organizat la bustul cronicarului Miron Costin din centrul or. Florești.

În cadrul evenimentului, dl Ștefan Paniș a reiterat: „Această zi e sărbătoarea întregului nostru popor, ce ne demonstrează nivelul de patriotism și demnitate de care dăm dovadă atunci cînd cinstim temelia culturii noastre naţionale – limba pe care o vorbim! Sărbătoarea de azi reprezintă un prilej de bucurie și emoție, dar și un moment de reflecție. Pentru noi e o mare cinste să fim aici adunaţi, pentru a-i onora pe cei care au luptat și au păstrat ființa neamului, existența noastră ca naționalitate. Îmi exprim speranța că generațiile care vin vor simți mîndria că sunt parte a acestui neam și că vor educa acest sentiment şi urmașilor lor. Să nu uităm niciodată cine suntem, de unde venim şi încotro trebuie să ne îndreptăm…”

Dl Iurie Gangan a îndemnat floreștenii să se mândrească cu faptul că vorbesc una dintre cele mai frumoase limbi din lume. „Este de datoria noastră să vorbim corect, să citim, să ne cunoaștem scriitorii, să transmitem acest sacru tezaur generațiilor următoare.”

Ansamblul folcloric cu titlul model „Izvorașul Dorului” din s. Gvozdova, conducător artistic, dl Andrei Zubco, coordonat de Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport, șef, dna Ina Litra, a susținut un program literar-muzical dedicat Limbii Noastre.

Mitingul s-a încheiat cu depunerea de flori la bustul scriitorului Miron Costin.

Galerie FOTO

Silvia Rusu,

specialist principal,

Serviciul Administrație Publică