Reprezentanții LUMOS și oaspeții din Ucraina, ospitalier primiți de Președintele raionului Florești

La data de 26 martie 2024, președintele raionului Florești, Vasile Tîltu, a găzduit oaspeți din Ucraina și reprezentanții LUMOS. Menționăm că Lumos Moldova este filiala organizației internaționale de caritate pentru copii, Lumos Foundation, fondată în 2005. Misiunea Lumos este de a lupta pentru dreptul fiecărui copil la o familie prin transformarea sistemelor de îngrijire din întreaga lume.

 La Florești, s-a desfășurat o instruire bilaterală sub genericul: „Transformarea instituțiilor de tip internat și promovarea reformei cu privire la protecția copilului”.

La această instruire au participat: președintele raionului Vasile Tîltu, vicepreședinta, dna Aliona Cojocaru, șefa Structurii Teritoriale de Asistență Socială, dna Ludmila Cobzac,  medic pediatru la IMSP „Centrul Medicilor de Familie Florești”, dna Oxana Gubca, reprezentantul organizației LUMOS, dl Marcel Straton, șefa Direcției Finanțe din cadrul Consiliului raional Florești, dna Svetlana Grîu, delegația din Ucraina, angajați ai Direcției Generale Educație.

Dl Vasile Tîltu a prezentat o informație despre situația actuală a raionului Florești și a menționat că: „ Populația raionului constituie 62154, dintre care 13.706 copii. În raionul Florești la moment locuiesc 140 de refugiați, dintre ei 23 familii cu 38 de copii, care au fost nevoiți să părăsească țara în această perioadă grea.

Dna Ludmila Cobzac, șefa Structurii Teritoriale de Asistență Socială Florești a menționat că protecţia socială constituie  una din priorităţile de bază pentru raion. Sunt implementate politici sociale, sunt aplicate mecanisme de protecţie socială a categoriilor de populaţie defavorizate şi a familiilor lor. Pentru consolidarea şi abilitarea familiei, asigurarea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea copilului a fost instituit Serviciul „Sprijinul familial”. Se organizează şedinţe de informare şi sensibilizare şi îndrumarea în accesarea serviciilor necesare. În cazurile unde sunt identificate situaţii de risc, copiii sunt monitorizaţi, se susţine familia şi copilul în depăşirea situaţiei de criză.

De asemenea, au fost formate Serviciul  „Asistenţă parentală profesionistă”, Serviciul  ,,Sprijin tinerilor ieşiţi din serviciile de plasament”, Serviciul  „Casă comunitară pentru copii în situație de risc”,care au drept scop  asigurarea creşterii şi dezvoltării copilului într-un mediu de viaţă adecvat, a integrării lor în societate.

Totodată, s-a discutat despre rolul serviciilor medicale, a serviciilor educaționale în procesul reformei în sistemul protecției copilului, condițiile reformei și incluziunea copiilor în școală, etapele dezvoltării incluziunii.

Dna Svetlana Grîu, șefa Direcției Generale Finanțe a vorbit despre finanțarea serviciilor de tip nou, redirecționarea resurselor de la instituțiile internat către noi servicii sociale și incluzive.

Serviciul Administrație Publică

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *