O misiune de cosultare în teritoriu a Proiectului de lege privind organizarea și funcționarea camerelor agricole a avut loc în incinta Casei de Cultură din or. Florești, la data de 5 iulie 2024, la care au fost prezenți vicepreședinții raionului Florești, dl Dumitru Colța, șef adjunct al Oficiului teritorial Soroca al Cancelariei de Stat, dl Vladimir Bolea, viceprim-ministru, Ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, dl Ion Babici, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și înalți oficiali din țările Uniunii Europene, reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale ai asociațiilor cu profil agricol, exponenți ai autorităților publice locale, experți naționali pe componența nominalizată, agricultorii din raioanele Florești, Soroca și Șoldănești.
Dna Ina Butucel, director, Componentă Politici și Mediul de Afaceri, Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, a informat cei prezenți despre cadrul legal și generalitățile aferente creării camerelor agricole în Republica Moldova.
Dl Hermann Schultes, ex-președinte al Camerie Agricole din Austria, a menționat că misiunea are ca scop întâlnirea înalților oficiali și consultări privind organizarea și funcționarea camerelor agricole. Dumnealui a subliniat că odată cu aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, gradul de absorbție a oportunităților financiare, oferite de Uniunea Europeană, va depinde direct de modul de pregătire a sectorului agricol.
Dl Vladimir Bolea, viceprim-ministru, Ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, a salutat și a informat audiența despe eficiența și utilitatea creării camerelor agricole în Republica Moldova. Dumnealui a menționat că procesul de aderare la Uniunea Europeană implică preluarea unor practici de organizare a sectorului agricol.
În cadrul dialogului au fost abordate subiecte privind utilitatea și provocările în procesul de organizare și funcționare a camerelor agricole în Republica Moldova, familiarizarea cu cadrul legal de profil, dar și preluarea experienței unor state-membre ale Uniunii Europene, ca de exemlu experiența României, Austriei, Germania, în care aceste structuri și-au demonstrat eficiența. Evenimentul a reunit înalți oficiali din Țările Uniunii Europene, cu o vastă experiență în management strategic și operațional al Camerelor Agricole, unde Dumnealor ne demonstrează eficiența și utilitatea camerelor agricole în procesul de adoptare a deciziilor și de promovare a intereselor fermierilor în raport cu statul și instituțiile sale.
Întrunirea s-a axat pe un dialog tematic și continuu dintre toți exponenții comunitații agricole, la care cei prezenți au primit răspunsuri la întrebările adresate reprezentanților oficiali.