Săptămîna imunizării împotriva COVID-19

În perioada 25-31 octombrie 2021, în conformitate cu Ordinul Ministerului Sănătăți nr. 990 din 22.10.2021, în toată țara, inclusiv în raionul Florești se desfășoară diferite activități dedicate marcării  Săptămînii Imunizării împotriva COVID-19, care are ca scop încurajarea imunizării populației împotriva infecției prin COVID-19.

Pandemia COVID-19 ne-a afectat semnificativ viața. Astăzi, practic nimeni nu mai poate nega existența virusului. Majoritatea familiilor din Republica Moldova au cel puțin un apropiat sau un cunoscut care a fost infectat cu COVID-19 sau chiar a decedat de urmările grave ale bolii.

Virusul nu a dispărut! Dimpotrivă, situația devine tot mai alarmantă în majoritatea țărilor din lume. Numărul cazurilor de COVID-19 este în creștere, la fel ca și numărul deceselor. Chiar dacă toți am obosit după un an de pandemie, nu trebuie să riscăm cu viața și sănătatea noastră și a celor dragi, expunându-ne nejustificat riscului de infectare.

Pe lângă respectarea tuturor măsurilor de precauție, recomandate de specialiști, Republica Moldova are acces la unul dintre cele mai eficiente instrumente de luptă împotriva COVID-19 – VACCINAREA.  Acum, suntem în fața unei răscruci, când de decizia fiecăruia din noi depinde cum va evolua mai departe pandemia COVID-19.

În același timp, cel mai bun instrument pentru a opri răspândirea virusului și a opri pandemia, este crearea unei imunități colective, specifice pentru COVID-19 (SARS-CoV-2). Persoanele imune (cu imunitate) întrerup lanțul de transmitere a virusului, deoarece, virusul, pătrunzând în organismul omului, nu se poate multiplica, fiind neutralizat de imunoglobulinele induse de vaccin. Un număr mare de persoane cu imunitate reduc drastic posibilitatea de transmitere, fiindcă virusul nu găsește persoane neimune ca să se multiplice și să se transmită la altă persoană.

Vaccinarea persoanelor protejează de infecție, de formele severe de boală, care necesită spitalizare și, desigur, de urmările grave provocate de COVID-19, care pot cauza inclusiv decesul. Vaccinarea persoanelor vulnerabile va duce la scăderea considerabilă a numărului de decese și va reduce din presiunea enormă la care este supus zilnic sistemul medical.

Din păcate, există foarte multă manipulare la subiectul vaccinării împotriva COVID-19. Rețelele de socializare abundă în informații false și manipulatorii, care fac oamenii să devină sceptici față de vaccinare.

Este normal să avem întrebări despre vaccinurile împotriva COVID-19 și să căutăm răspunsuri la ele. Dar, în același timp, este important să ne informăm din surse sigure și demne de încredere.

Vă îndemnăm să vă vaccinați, să vă informați și să informați și rudele, prietenii și cunoscuții Dumneavoastră despre beneficiile vaccinării.

Vaccină împotriva înfecției COVID-19 este diponibilă în toate instituţiile medicale din țară și din raion, nu neglijați propria sănătate, adresați-vă pentru a vă imuniza.

Doar împreună putem opri pandemia și reveni cât mai curând la un ritm de viață normal, fără riscuri pentru viața și sănătatea noastră și a persoanelor dragi.

Tatiana BEZDÎGA,

Medic epidemiolog CSP Soroca(Floreşti)

                                                     

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *