Persoane cu dizabilităţi – şanse egale, promovare şi incluziune socială….

În anul 1992 Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a proclamat  data de 3 decembrie ca Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.

Semnificaţia zilei reprezintă un prilej de a familiariza societatea în vederea excluderii stereotipurilor negative şi a prejudecăţilor în raport cu aceste persoane, promovarea problemelor legate de dizabilitate şi mobilizarea susţinerii demnităţii, drepturilor şi bunăstării persoanelor cu dizabilităţi.  

E necesar ca personae cu dizabilități și din țara noastră să se bucure de toate drepturile civile, politice, sociale, economice şi culturale, precum şi de libertăţile fundamentale consfinţite prin Constituţia Republicii Moldova, prin Convenţia ONU.                                                  

Direcţia Generală Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei Floreşti în colaborare cu administraţiile publice locale de nivelul unu fac tot posibilul pentru susţinerea persoanelor cu nevoi speciale, acordîndu-le servicii de asistenţă socială: prestaţii sociale, compensaţii în perioada rece a anului, compensaţii pentru serviciile de transport urban şi interurban, sprijin familial, suport monetar, ajutoare materiale şi servicii sociale specializate precum serviciul de asistenţă personală, îngrijire socială la domiciliu şi serviciul social „Echipa mobilă”.

Conform datelor statistice, în raionul Floreşti sunt 4703 persoane cu dizabilităţi dintre care 307 sînt copii.  Direcţia Generală Asistenţă  Socială şi Protecţie a Familiei are  în  Serviciul Asistenţă Personală  122 de persoane cu dizabilităţi severe: 85 adulţi şi 37 copii. De Serviciul Îngrijire Socială la Domiciliu beneficiază 168 persoane cu dizabilităţi şi în Serviciul social „Echipa Mobilă” sunt încadrați14 copii cu dizabilităţi.

Serviciile sociale oferă asistenţă şi îngrijire copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi  în vederea favorizării independenţei şi integrării lor în societate, dar şi pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii şi independenţei acestor persoane. Beneficiarii Serviciului sînt sprijiniţi de  asisteţii personali, lucrătorii sociali, specialiştii Serviciului social „Echipa Mobilă” pentru a duce o viaţă cît mai independentă în comunitate, în conformitate cu necesităţile, interesele şi preferinţele lor.

În anul 2020 au beneficiat de  prestații sociale 19 persoane cu dizabilităţi din raion, primind suport monetar în sumă de 104880,00 lei, serviciul social sprijin familial a alocat suma de  13.300lei pentru 3 familii cu 3 copii cu dizabilităţi.

În ajun de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi Secţia Protecţia Persoanelor în Etate şi cu Dizabilităţi, implicînd activ agenţii economici din raion (SRL „Centaurus”, administrator, Tamara Cebotaru; Farmacia „Elody”), care au fost receptivi la acţiunile de caritate în scopul susţinerii persoanelor cu dizabilităţi, au distribuit colete cu produse alimentare şi  produse igienice. Cu regret, în legătură cu instituirea stării de urgenţă în sănătate publică  în vederea prevenirii răspîndirii infecţiei COVID-19, evenimentele desfăşurate în anul acesta  au fost limitate doar la distribuirea pachetelor cu produse alimentare şi igienice.

Persoanele cu dizabilităţi au nevoie nu doar de compătimire ci şi de solidaritate, sprijin, acceptare, dragoste, respect şi incluziune socială. E necesar ca noi să contribuim la îmbunătăţirea calităţii vieţii lor, să le creăm un mediu accesibil şi să-i susţinem, pentru a le aduce un zîmbet, o bucurie,  asigurîndu-ne că persoanele cu dizabilităţi vor fi recunoscute, oriunde s-ar afla, ca persoane cu drepturi egale în faţa legii şi care pot participa efectiv şi deplin la viaţa politică şi cea publică în condiţii de egalitate cu ceilalţi cetăţeni.

A.Singureanu,

 Serviciul Comunicare

 şi Relaţii cu Publicul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *