Familia-nucleul civilizaţiei

Perioada lunii mai a fost dedicată organizării şi desfăşurării activităţilor consacrate Zilei Internaţionale a Familiei, ce se sărbătoreşte anual la 15 mai. De către managerii şi specialiştii Serviciilor Direcţiei Generale Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei Floreşti au fost planificate în această perioadă o serie de evenimente.

La Casa Comunitară nr.1 pentru Copii în situaţie de risc, copiii şi-au exprimat sentimentele faţă de oamenii dragi prin desenele pictate pe asfalt – familie, soare, cer senin, păsări, fîntîna de la poartă, casa părintească… Serviciul social de sprijin pentru familiile cu copii a desfăşurat o activitate  de informare şi sensibilizare a comunităţii, cu tematica: „Familia – pilonul societăţii”. Au fost create şi diseminate materiale informative, care conţin semnificaţia factorilor protectori ai familiei, acţiuni în scopul consolidării acestora.

Familiile cu copii beneficiari ai Serviciului Sprijin Familial au redat printr-un mic filmuleţ importanţa creşterii şi dezvoltării copilului în mediul familial, rolul părinţilor în viaţa copilului şi crearea unei relaţii sănătoase şi trainice dintre părinţi şi copii.

„Familia mea – universul meu” – a fost genericul activităţii desfăşurate în cadrul Serviciului social Asistenţă Parentală Profesionistă. Managerii şi specialiştii Serviciului au redat, prin intermediul realizării unui video, familia – prin ochii copiilor din Serviciul Asistenţă Parentală Profesionistă, moto-ul de bază fiind expresiile:  „Nu îţi alegi familia. Ea este cadoul lui Dumnezeu pentru tine”. „Cel ce are o familie fericită este mai bogat decât crede”.

Un moment captivant în crearea unui spot video de către Serviciul Sprijin Tinerilor ieşiţi din Serviciile de Plasament a fost prezentarea interviului realizat cu o tînără ieşită din Serviciile Sociale de Plasament, cu genericul „Cum mi-am construit o familie fericită şi împlinită”. Tînăra şi-a relatat povestea sa de viaţă despre cum a reuşit să îşi întemeieze o familie şi care sunt valorile care stau la baza acesteia, momentele de neuitat în timpul aflării în Serviciul Asistenţă Parentală Profesionistă, care i-au oferit tot ce era mai bun pentru un copil – dragoste, susţinere, încurajare şi îndrumare.

Subiectele „Familia şi rolul ei în formarea personalităţii copilului” şi „Valorile familiei” le-a abordat în plasarea slide-urilor cu poze Serviciul Tutelă/Curatelă, unde s-au accentuat noţiunile de mediu familial, dezvoltarea intelectuală a copilului, „cei şapte ani de acasă” care marchează destinul fiecărui om, influenţa familiei în dezvoltarea copilului, familia ca fundament al societăţii şi altele. Copiii şi părinţii din Serviciul Tutelă/Curatelă s-au implicat activ în discuţiile pe marginea prezentării slide-urilor.

Familia reprezintă ceva important pentru fiecare din noi, familia este totul…Copiii cu dizabilități au aceleași nevoi ca orice alt copil – să invețe, să se joace, să fie acceptați, să aibă prieteni, să fie iubiți de părinți și să crească în familie.

O altă activitate cu prilejul Zilei Internaționale a Familiei, a fost organizată de către specialiștii Serviciului Echipa Mobilă, care au venit cu un pliant informativ întitulat „Aveți grijă de familia voastră în fiecare zi”. Astfel, împreună cu reprezentanții legali ai beneficiarilor au fost identificate valorile fiecărei familii a acestora, fiind notate în pliantele ce au fost distribuite acestora.

În perioada 11-20 mai 2021, s-a desfășurat atelierul de lucru în grup cu beneficiarii Serviciului Echipa Mobilă, membrii familiilor acestora și specialiștii serviciului, cu genericul „Copacul familiei”.

Managerii şi specialiştii serviciilor şi secţiilor  Direcţiei Generale Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei au depus un mare efort, perseverenţă şi abnegaţie în realizarea activităţilor privind desfăşurarea Zilei Familiei.

Imagini

Serviciul Comunicare şi Relaţii cu Publicul al DGASPF

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *