Top întrebări/răspunsuri despre vaccinarea împotriva COVID – 19

  • Dacă mă vaccinez, mai este necesar să respect celelalte măsuri de protecție, cum ar fi: purtarea măștii, păstrarea distanței, etc.?

Răspuns: Da.Vaccinarea reprezintă cea mai sigură și mai rapidă metodă de protecție și de stopare a răspândirii pandemiei COVID – 19. Atingerea unui nivel cât mai ridicat de acoperire vaccinală este esenţială pentru imunitatea de „comunitate” (ţintă estimată este de ~ 70% din populaţie). Important de menționat, că împreună, vaccinarea și respectarea măsurilor de prevenţie, cum ar fi: purtatul măștii, distanţarea fizică, igiena mâinilor, evitarea aglomerațiilor ne vor oferi cea mai bună protecţie împotriva COVID-19.

  • Persoanele vaccinate se pot infecta sau deceda din cauza COVID – 19?

Răspuns: Dovezile din studiile clinice, arată că răspunsul imun ca urmare a vaccinării apare la circa 10-14 zile după prima doză, iar efectul maxim protector apare la 7 zile după a doua doză, ceea ce înseamnă că se poate produce o infectare cu virusul SARS-CoV-2 după administrarea primei doze, întrucât în acea perioadă încă nu a apărut răspunsul imun protector. O altă explicație poate fi, că persoana în momentul vaccinării, fie era în perioada de incubație, fie era deja infectată și aflată în fază asimptomatică. În plus, eficacitatea dovedită din studiile clinice a vaccinurilor este de 80-95%, ceea ce înseamnă că există un număr mic de persoane care încă pot să dezvolte boala. Cu toate acestea, datele din studii arată că protecția formelor severe și decese este de 100%. Și cert este faptul, că protecția oferită de vaccin este lipsită de riscurile asociate dezvoltării bolii, ca în cazul unei eventuale infectări.

  • Unde mă adresez, daca doresc să mă vaccinez?

Răspuns: Conform Planului național de imunizare împotriva COVID-19 în Republica Moldova, responsabili de planificarea procesului de imunizare sunt conducătorii instituțiilor medicale publice, departamentale și private. Despre orice informație referitor la disponibilitatea vaccinurilor, etapele de vaccinare și punctele de vaccinare existente este necesar să vă adresați medicului DVS de familie sau să accesați platforma națională de informare despre vaccinarea împotriva COVID – 19: www.vaccinare.gov.md.

  • Este necesar de un control medical înainte de vaccinare?

Răspuns: Persoanele sănătoase nu necesită un examen medical detaliat înainte de vaccinare. Totuși, în unele cazuri se recomandă înainte de vaccinare, de adresat medicului de familie, inclusiv:

  • aţi avut vreodată o reacţie alergică severă sau probleme la respiraţie după orice alt vaccin injectabil;
  • aveţi un sistem imunitar slăbit din cauza unei boli sau din cauza unui tratament, care vă afectează sistemul imunitar;
  • sunteţi însărcinată sau alăptaţi;
  • aveți febră sau o acutizare a maladiilor preexistente.
  • dacă sunteți în tratament cu corticosteroizi, imunosupresoare sau medicamente utilizate în cancer.
  • Cât timp după vaccinarea anti COVID – 19 voi fi protejat?

Răspuns: Este încă prea devreme pentru a putea estima durata protecției oferite de vaccinurile anti COVID-19. Nivelul de anticorpi măsurat la persoanele vaccinate în studiile clinice a fost mai ridicat, decât la persoane care au făcut boală. Durata protecției este încă în curs de evaluare în studiile clinice.

  • Este adevărat, că unele vaccinuri pot condiționa formarea cheagurilor de sânge, care poate duce la deces?

Răspuns: Se vehiculează prin sursele mass-media informații privind dezvoltarea cheagurilor de sânge după vaccinarea împotriva COVID-19 cu anumite tipuri de vaccin. Pe baza informațiilor actuale, o relație de cauzalitate între vaccinul AstraZeneca și apariția cheagurilor de sânge este considerată plauzibilă, dar nu este confirmată. Sunt necesare studii specializate pentru a înțelege pe deplin relația potențială dintre vaccinare și posibilii factori de risc. Este important de reținut că, deși sunt îngrijorătoare, aceste evenimente sunt foarte rare și pot apărea și în mod natural, cu un număr mic în rândul celor aproximativ 200 mln de persoane care au primit vaccinul COVID-19 AstraZeneca din întreaga lume (aproximativ 4 persoane au dezvoltat această afecțiune la fiecare milion de doze de vaccin administrate). Evenimentele adverse rare după imunizări trebuie evaluate în raport cu riscul deceselor cauzate de boala COVID-19 și cu potențialul vaccinurilor de a preveni infecțiile și de a reduce decesele cauzate de acestea. În acest context, trebuie remarcat faptul că, până la 01 aprilie 2021, cel puțin 2,86 milioane de oameni au decedat de boala COVID-19 la nivel mondial. Se monitorizează continuu reacțiile adverse post imunizare la nivel global și fiecare caz se studiază foarte minuțios. În Republica Moldova nu au fost înregistrate cazuri de formare a cheagurilor de sânge după imunizarea anti COVID – 19.

  • Care vaccin anti COVID este mai eficient?

Răspuns: Pentru a fi declarat sigur și eficient, un vaccin trebuie să treacă printr-o serie de teste și trebuie să îndeplinească standarde riguroase, asemenea oricărui alt vaccin sau medicament aprobat pe piață. Vaccinurile utilizate în Republica Moldova sunt recomandate de către OMS ca fiind calitative, sigure și eficiente. Oamenii de știință din întreaga lume dezvoltă multe tipuri de vaccinuri potențiale pentru COVID – 19. Aceste vaccinuri sunt concepute pentru a învăța sistemul imunitar să recunoască și să blocheze în condiții de siguranță, virusul care cauzează COVID-19. În dependență de tipul vaccinului, imunitatea dobândită variază diferit de la 80 – 95% (nici un vaccin dezvoltat până acum nu oferă o protecție de 100%).

  • Pe cine contactez daca am careva reacții adverse după vaccinare?

Răspuns: La apariția unor reacții adverse post vaccinare contra COVID – 19 trebuie să vă adresați medicului de familie pentru a fi monitorizate aceste evenimente și pentru a vă oferi recomandări de ameliorare a stării.

  • Cum se respectă confidențialitatea datelor personale a persoanelor vaccinate?

Răspuns: Monitorizarea nivelului de acoperire vaccinală, a siguranței și eficacității vaccinurilor împotriva COVID-19 se realizează cu ajutorul platformelor electronice, în baza IDNP, respectându-se legislația cu privire la protecția datelor cu caracter personal.

  • Pot să mă vaccinezi cu alt vaccin pentru doza a 2-a, decât prima doză?

Răspuns: Studiile clinice din unele țări analizează posibilitatea de a utiliza pentru a doua doză un alt vaccin. Potrivit ultimilor actualizări ale Comitetului Științific al Institutului Robert Koch privind recomandările de imunizare împotriva COVID-19, se recomandă ca persoanele cu vârsta sub 60 de ani care au primit deja prima doză de vaccin cu vaccinul COVID-19 AstraZeneca (Vaxzevria) să primească o doză de vaccin ARNm în locul celei de-a doua doză de vaccin AstraZeneca. Și recomandarea este, ca vaccinarea cu vaccinul ARNm să fie administrată la interval de 12 săptămâni după vaccinarea inițială cu vaccinul AstraZeneca. Motivele pentru intervalul de vaccinare recomandat sunt:

  • datele din studiile esențiale au arătat că eficacitatea primei doze de vaccin AstraZeneca a rămas constantă timp de 3 până la 12 săptămâni după vaccinare;
  • la vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca, efectul protector crește semnificativ după două doze de vaccin, când intervalul de vaccinare este prelungit de la 8 – 12 săptămâni. 

  • Vaccinurile pot provoca boala COVID – 19?

Răspuns: NU. Vaccinurile împotriva COVID-19 nu conțin componente ale virusului capabile să declanșeze boala. Trebuie de menționat, că după vaccinare, organismul uman are nevoie de o perioadă de câteva săptămâni pentru a produce anticorpii necesari. Prin urmare, o persoana vaccinată se poate infecta cu virusul care cauzează COVID-19 chiar înainte sau după vaccinare, deoarece nu are destulă protecție. Titrul protectiv apare după o săptămână după doza a doua.

  • Vaccinurile existente în Republica Moldova protejează împotriva tuturor tipurilor de coronavirus?

Răspuns: Se estimează ca vaccinurile COVID-19 să ofere cel puțin o anumită protecție împotriva noilor variante de virus și sunt eficiente în prevenirea bolilor grave și a decesului. Acest lucru se datorează faptului că aceste vaccinuri creează un răspuns imun larg și orice modificare sau mutație a virusului nu ar trebui să facă vaccinurile ineficiente. La nivel mondial se monitorizează noile variante ale virusului COVID-19 și în cazul tulpinilor cu impact epidemiologic, se actualizează vaccinurile, adică se schimbă compoziția vaccinurilor pentru a se proteja împotriva acestor variante.

  • Ce voi simți după administrarea primei doze de vaccin?

Răspuns: Ca și orice vaccin sau medicament administrat sunt posibile reacții adverse post-imunizare. Aceste reacții sunt obișnuite, de scurtă durată și nu apar la toate persoanele. Acest fapt nu indică gradul de eficacitate al vaccinului. De obicei se întâlnesc reacții ușoare sau moderate, care apar în primele 24 ore după vaccinare și dispar peste 1 -2 zile de la vaccinare.

  • Reacțiile adverse după administrarea celei de a doua doze sunt mai frecvente?

Răspuns: În dependență de tipul de vaccin administrat, reacția individuală a organismului, starea sistemului imun, etc. – reacțiile adverse pot să se manifeste diferit: fie apar mai frecvent după prima sau după a doza a doua. Important de reținut, că vaccinurile sunt preparate biologice și la introducerea lor în organism pentru formarea anticorpilor, organismul omului cumva reacționează. Chiar dacă nu reacționează deloc, asta nu înseamnă că este ceva în neregulă cu el, fiecare organism reacționează diferit.

Toate evenimentele post imunizare sunt reacții obișnuite, incluse în instrucțiunea vaccinului, care apar în primele 24 ore de la vaccinare și dispar pe parcursul a două zile de la apariție. Până în prezent, în Republica Moldova reacții adverse grave nu au fost raportate.

  • De ce am nevoie de doua doze de vaccin?

Răspuns: Vaccinurile ce conțin ARN necesita administrarea a doua doze pentru a oferi o mai bună protecție, adică o cantitate de anticorpi suficienți pentru a ne proteja maximal posibil de infectare și de formele grave ale infecției COVID – 19. 

Dovezile din studiile clinice, arată că răspunsul imun ca urmare a vaccinării apare la circa 10-14 zile după prima doză, iar efectul maxim protector apare la 7 zile după a doua doză, ceea ce înseamnă că se poate produce o infectare cu virusul SARS-CoV-2 după administrarea primei doze, întrucât în acea perioadă încă nu a apărut răspunsul imun protector. În plus, eficacitatea dovedită din studiile clinice a vaccinurilor este de 80-95%, dar protecția față de formele severe si decese este de 100%.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *