Sănătatea oamenilor în vizorul autorităților de la Florești

La data de 17 mai este marcată Ziua mondială a hipertensiunii arteriale. Potrivit Agenției naționale pentru Sănătate Publică, fiecare a treia persoană din Republica Moldova suferă de hipertensiune.

La Florești a fost improvizat un cort medical, unde fiecare trecător, putea să-și măsoare tensiunea arterială, dar și glicemia în sânge.

Dna Odagiu Maria, medic igienist CSP Florești: ”Evenimentul de astăzi este în legătură cu Ziua Mondială a Hipertensiunii. Analize se fac la glicerina în sânge și tensiunea arterială. Participă medicina premiară, spitalicească și sănătatea publică, cu suportul Consiliului raional, asistenței sociale și primăriei.”

Dnul Gangan Iurie, primar al or. Florești: ”Astăzi în orașul Florești este marcată ziua persoanelor bolnave de hipertensiune. Este un eveniment important, care se desfășoară în Piața Centrală a orașului Florești.”

Trecând prin preajmă, Daniela a hotărât să facă și ea un control medical. Crețu Daniela: ”Este o faptă bună și e bine că medicii sunt aproape de oameni. Pentru bătrâni, este un plus mare, fiindcă noi tinerii mai facem și la intituții private. Am măsurat tensiune și așteptăm zahărul.”

Lucrătorii medicali susțin că majoritatea persoanelor supuse controlului, suferă de hipertensiune arterială.

Coșciug Maia: ”Majoritatea suferă de tensiune, tensiunea e mărită.”

O tensiune arterială ridicată, avea astăzi și primarul orașului Florești, care a primit și unele recomandări. ”Îi recomandăm să meargă la medicul de familie, o să fie la evidență cu tensiunea arterială, fiindcă e 157/82.” Pe lângă controlul medical, oamenii au primit și informații utile despre simptomele, dar și ce trebuie să facă în caz de hipertensiune arterială.

Pascaru Olesea: ”Tensiunea am măsurat, e puțin mărită, dar, de regulă e scăzută.”

Ugnici Nina: ”La policlinică trebuie să te programezi, să stai în rând, dar aici e liber.”

Samoni Elena: ”Am măsurat tensiunea arterială, care ieri era mărită. Este un lucru foarte bun, așa sunt evitate și rândurile de la policlinică.”

Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale este marcată anual la 17 mai și are drept scop sporirea gradului de conștientizare a problemelor de sănătate cauzate de tensiunea arterială ridicată.

Acceasează link-ul pentru a urmări VIDEO

Preluat, SorTV

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *