Casa părintească ce nu se vinde, transformată în muzeu

La aproximativ 13 km depărtare de or. Florești, în comuna Gura Căinarului, o casă bătrânească, veche de peste 100 de ani, a fost transformată în muzeu. Asta mulțumită pasiunii și efortului soților Vladimir și Olga Leșenco, iar cel financiar a fost acordat de către Grupul de Acțiune Locala ”Lunca Răutului” prin Programul de Granturi Mici. Este un muzeu unic în felul său, dedicat celei mai iubite ființe, mama. Adăpostește în 5 camere peste 600 de exponate. Colecția atrage privirea admiratorilor de artă și de frumos, printr-o diversitate de exponate, ce reprezintă o părticică din sufletul și munca meșterilor virtuoși de altă dată, la confecționarea cu migală, dibăcie și pricepere a mai multor obiecte, inclusiv covoare dintre cele mai vechi, cusături, broderii, păritare, unele din acestea sunt confecționate și de mama doamnei Olga.

Descendenții soților Leșenco erau oameni foarte religioși. În cadrul muzeului vedem o colecție de icoane la care s-au rugat părinții, bunicii și străbunici. De curând și nepoții au mai donat muzeului o icoană veche, plină de har.

Muzeul mai păstrează în original și o Diplomă de absolvire a școlii de cântăreți bisericești.

Muzeul mai cuprinde obiecte ce amintesc anii de viață și a familiei soților Leșenco.

Comunitatea își exprima întregul respect și prețuire pentru existența acestui muzeu, ne spune primarul comunei, dna Aliona Cojocaru.

„Dăruind vei dobândi”… este crezul de care se conduce în viață familia Leșenco, iar o faptă bună este o datorie și față de noi înșine.

Pavel SAVCA,

Reporter 

Detalii în materialul VIDEO

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *