Conferința pedagogică 2023, desfășurată la Florești

La Florești, la data de 30 august, s-a desfășurat conferința pedagogică a cadrelor didactice de toate nivelurile din raion, ediția 2023, cu genericul: „Asigurarea calității în învățământul general – factor prioritar în managementul eficient”, la care au fost evidențiate bunele practici din instituțiile de învățământ din raionul nostru, pentru o consolidare a echipei profesorale la rezultate și mai frumoase.
Acest eveniment de referință a fost organizat de către Direcția Generală Educație din cadrul Consiliului raional Florești, cu participarea cadrelor de conducere a instituțiilor educaționale, cadrelor didactice, dnei Marcelina Baleca, șefa Serviciului învățare pe tot parcursul vieții din cadrul Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, dlui Ștefan Paniș, președintele raionului, dnilor Alim Afonin și Gheorghe Gancear, vicepreședinți ai raionului, dnei Aliona Manole, președinta Federației Sindicale a Educației și Științei al Consiliului raional Florești, șefilor de direcțiilor din cadrul Consiliului raional și angajații Direcției Generale Educație.
Dl Ștefan Paniș a susținut permanent implementarea politicilor educaționale din raion și a contribuit la soluționarea diverselor probleme din instituțiile de învățământ, asigurând condiții optime pentru desfășurarea procesului educational de calitate. Dumnealui a menționat: „Societatea noastră pentru a se dezvolta şi a merge în ascensiune are nevoie de personalităţi responsabile, cu demnitate şi verticalitate, cu iniţiativă, creativitate şi deschise spre schimbare. Dumneavoastră sunteți cei cărora vă revine acest obiectiv important, căci sunteți cei mai receptivi la schimbări şi educați aceste calități discipolilor – îndepliniți misiunea de a face lumea mai bună, mai inteligentă şi mai tolerantă.
Ţin să menţionez că desfăşurarea calitativă a instruirii, toate problemele ce vizează procesul educaţional din raion, au fost și sunt permanent prioritare pentru Consiliul raional şi facem tot posibilul să oferim sprijinul pentru a asigura funcționarea instituțiilor de învățământ din localitățile raionului nostru în plan instructiv-educațional, dar și pentru îmbunătățirea condiiților optime de studii elevilor și de muncă pentru Dumneavoastră, stimați pedagogi, căci apreciem înalt activitatea Dumneavoastră în asigurarea educației de calitate și transformarea instituțiilor educaționale în școli prietenoase copiilor, deoarece școala a fost, este și va fi mereu acel mediu social în care crește, este educat și este instruit omul…”
Dna Marcelina Baleca a subliniat că politicile prioritare pentru minister sunt de a respecta drepturile profesorilor, de a facilita activitatea lor… pentru că trebuie să vină tineri profesori care vor iubi profesia de pedagog și, respectiv, la rândul lor, vor dezvolta această dragoste predecesorilor lor… În viitor se vor reconstrui instituții de învățământ în scopul creării condițiilor bune de activitate. „Misiunea noastră este de a aduce educația la cel mai înalt nivel” – a mai specificat dumneaei.
În raportul de activitate, dna Diana Pantaz, șefa Direcției Generale Educație a reiterat:„În anul de studii 2022-2023, Direcţia Generală Educaţie Floreşti și-a focusat activitățile pe promovarea politicilor educaţionale ale statului cu scopul de a contribui la creşterea serviciilor educaţionale, eficientizarea continuă a sistemului educaţional raional prin proiectarea reţelei şcolare, crearea condiţiilor optime de şcolarizare a tuturor copiilor, implementării curriculumului şcolar, sprijinirii activităţii de perfecţionare a cadrelor didactice/ manageriale, precum şi gestionării mijloacelor financiare alocate… O pagină aparte în cartea succeselor direcției o înscriu parteneriatele și susținerea, în permanență, de către Consiliul raional Florești, grație cărora am reușit să schimbăm atitudini, să căpătăm experiențe, să ne mobilizăm în proiecte actuale și inedite.
Sunt convinsă că într-o perioadă, în care societatea are nevoie de modele de urmat și de exemple pozitive, puterea exemplului personal este mai grăitoare, căci: „Nu e niciodată prea devreme să descoperi noi pasiuni și să dezvolți noi abilități”.
Să sperăm că vom izbuti şi în anul acesta să realizăm lucruri frumoase şi utile.”
Dna Rodica Untură, directoarea Gimnaziului Ciutulești, a desfășurat subiectul „Managementul calității – calitatea managementului educațional”. Despre evaluarea învățării ca factor esențial în implementarea curriculumului școlar a vorbit dna Angela Balan, șef Direcție Management al Curriculumului și Formare Profesională Continuă din cadrul Direcției Generale Educație.
Dna Liuba Zosim, metodist principal la Direcția Management al Curriculumului și Formare Profesională Continuă din cadrul Direcției Generale Educație a evidențiat profesorul ca exemplu moral și spiritual în fața elevilor. Despre totalurile atelierului de lucru cu directorii instituțiilor de educație timpurie „Evaluarea – instrument de îmbunătățire a procesului educațional” a informat audiența dna Liudmila Corolenco, șefa Instituției de Educație Timpurie „Albinuța” din s. Prajila.
Rolul parteneriatului cu Serviciul raional Asistență Psihopedagogică în abordarea integrată a copiilor cu dizabilități în scopul de a crea copilului cu cerințe educaționale speciale o bază solidă de dezvoltare a fost accentuat de dna Tatiana Groza, șefa serviciului.
Dna Aliona Manole a concluzionat că rolul profesorului în societate este foarte important și e necesar de a aprecia valoarea lui la nivelul cuvenit pentru a avea un viitor decent.

Serviciul Administrație Publică

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *