Ziua Mondială a Cancerului 2024: Reducerea inechității în îngrijirea cancerului

Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului este marcată în fiecare an la 4 februarie, pentru a conștientiza cancerul și prevenirea acestuia. În această zi recunoaștem puterea de a lucra împreună. Știm, că fiecare dintre noi are capacitatea de a face diferența, mare sau mică, și că împreună putem face progrese reale în reducerea impactului global al cancerului. La 4 februarie, facem apel, oricine și oriunde v-ați afla, să jucați rolul în crearea unei lumi fără cancer. 

Ziua Mondială a Cancerului este mai mult decât o zi în calendar. De aceea, campania este construită pentru a inspira schimbarea și a mobiliza acțiuni după ziua în sine​. 

Tema evenimentului este: Reducerea inechității în îngrijirea cancerului.

O campanie pe mai mulți ani înseamnă mai multă expunere și implicare, mai multe oportunități de a crește gradul de conștientizare globală și, în cele din urmă, mai mult impact. Împreună, este timpul să reducem decalajul în îngrijirea cancerului. 

Aces an al campaniei se referă la atragerea atenției la un nivel superior, la propriu. Ne vom ridica vocile pentru a-i implica pe liderii noștri. Acum, că avem cunoştinţe şi o comunitate unită, suntem gata să devenim avocaţi pe tot parcursul vieţii complet echipaţi pentru a impulsiona o schimbare de durată. 

Împreună, ne asigurăm un angajament de a acorda prioritate cancerului, de a crea strategii inovatoare menite să confrunte inechitatea și de a investi resursele pentru a realiza o lume fără cancer. Vom elimina inechitățile în materie de sănătate, abordând cauzele lor fundamentale, asigurându-ne că toată lumea are acces la servicii de sănătate de calitate când, unde și cum au nevoie de ele. 

Mesaje de Ziua Mondială a cancerului:

 • Milioane de oameni din întreaga lume suferă adesea și mor în mod inutil din cauza lipsei de conștientizare, a resurselor și a accesului la servicii de cancer accesibile și de calitate.
 • ​ Accesul la diagnosticul, tratamentul și îngrijirea cancerului ar trebui să fie echitabil pentru toți – indiferent unde locuim, venit, etnie, gen.
 • ​ Cancer + Inechități = Vieți pierdute.

Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial. Împreună, putem schimba asta. În timp ce trăim într-o perioadă de progrese uimitoare în prevenirea, diagnosticarea și tratamentul cancerului, mulți care caută îngrijire împotriva cancerului se lovesc de bariere la fiecare pas. Venitul, educația, locația geografică și discriminarea bazată pe etnie, gen, orientare sexuală, vârstă, dizabilitate și stil de viață sunt doar câțiva dintre factorii care pot afecta negativ îngrijirea. Oricine am fi, avem puterea de a reduce impactul cancerului pentru oamenii pe care ii iubim si pentru lume.

Ce înțelegem prin „inechitate”? În domeniul sănătății, inegalitatea se referă la distribuția neuniformă a resurselor. În schimb, inechitatea înseamnă diferențe injuste, evitabile în îngrijire sau rezultate. Diferența poate părea subtilă, dar reducerea decalajului de îngrijire a cancerului nu înseamnă de fapt furnizareatuturor resurselor egale. Echitatea înseamnă a oferi fiecăruia ceea ce are nevoie.

Barierele care stau în calea îngrijirii cancerului sunt:

 • Norme de gen și discriminare.
 • Bariere pentru populațiile minoritare.
 • Statutul socioeconomic.
 • Diviziunea rural-urban.
 • Discriminarea în funcție de vârstă.
 • Statutul de refugiat și strămutarea forțată.
 • Homofobia, transfobia și discriminarea asociată.
 • Bariere pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilități.

Despre cancer:

 • Cancerul ucide aproape 10 milioane de oameni pe an și aproximativ 70% dintre aceștia au 65 de ani sau mai mult, totuși populațiile mai în vârstă se confruntă cu bariere disproporționate în calea unui tratament eficient.
 • Mai puțin de 30% dintre țările cu venituri mici au servicii de tratament al cancerului disponibile (comparativ cu 90% în țările cu venituri mari).
 • Peste 350.000 de copii din țările cu venituri mici nu primesc tratament pentru cancer.
 • ​ În populațiile de refugiați, este mai probabil ca cancerul să fie diagnosticat într-un stadiu avansat, ceea ce duce la rezultate mai proaste.
 • Până la 3,7 milioane de vieți ar putea fi salvate în fiecare an prin strategii adecvate de resurse pentru prevenire, depistare precoce și tratament la timp și de calitate.
 • Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cancerele de sân, plămâni, colon și rect și de prostată.
 • Aproximativ o treime din decesele cauzate de cancer se datorează consumului de tutun, indicelui de masă corporală ridicat, consumului de alcool, aportului scăzut de fructe și legume și lipsei de activitate fizică.
 • Infecțiile care cauzează cancer, cum ar fi papilomavirusul uman (HPV) și hepatita, sunt responsabile pentru aproximativ 30% din cazurile de cancer în țările cu venituri mici și medii.

Multe tipuri de cancer pot fi vindecate dacă sunt detectate precoce și tratate eficient.

Când este vorba de cancer, multora se refuză îngrijirea de bază, chiar dacă trăim într-o perioadă de progrese uluitoare în prevenirea, diagnosticarea și tratamentul cancerului. Acesta este decalajul – și costă vieți. Decalajul de îngrijire a cancerului nu este inevitabil. Sistemele pot fi reimaginate, situația unei persoane poate fi îmbunătățită, cunoștințele despre cancer pot fi sporite și accesul la servicii facilitat.

În mod colectiv, putem reduce inechitatea prin: 

 • educarea publicului cu privire la prevenirea cancerului; 
 • dotarea profesioniștilor din domeniul sănătății cu competențe și cunoștințe, inclusiv despre modul în care inechitatea influențează îngrijirea cancerului;
 • consolidarea asistenței medicale primare oferite în comunități;  
 • abordarea prin politici și programe a unora dintre factorii sociali și economici care pot afecta negativ sănătatea oamenilor​;  
 • creșterea resurselor – adică atât bani, cât și oameni – dedicate cercetării cancerului și monitorizarea poverii cancerului la nivel național pentru a modela mai eficient investițiile​; 
 • implementarea unor planuri de prevenire și control a cancerului specifice fiecărei țări, care abordează nevoile și resursele unice ale fiecărei țări. 

Noile estimări pentru 2022 pentru statele membre ale UE arată că se așteaptă că 31% dintre bărbați și 25% dintre femei vor fi diagnosticați cu cancer înainte de a împlini vârsta de 75 de ani. Se estimează că 14% dintre bărbați și 9% dintre femei mor de cancer înainte de a împlini 75 de ani.

Povara cancerului este în creștere în UE, fiind principala cauză de îmbătrânire a populației, numărul de cazuri noi ajungând la 2,7 milioane în 2022. Decesele cauzate de cancer au crescut și au fost estimate la 1,3 milioane.

În 2022 cele mai diagnosticate tipuri de cancer din UE au fost: cancerul de sân -13,8%, cancerul colorectal – 13%, cancerul de prostate – 12,1%, cancerul pulmonar – 11,6%.

 În 2022 cele mai ftrcvente decese cauzate de cancer în UE au fost: cancerul pulmonar – 19,5%, cancerul de sân – 7,5%, cancerul colorectal – 12,3%. Estimările privind cancerul pentru 2022 arată că cancerele de sân, colorectal, col uterin, de prostată, pulmonar și gastric reprezintă 54,2% din toate cazurile noi de cancer și 50,2% din decesele cauzate de cancer în UE.

În Republica Moldova, maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză a mortalităţii  după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate. Mortalitatea prin tumori maligne în anul 2022 a constituit 225,8 cazuri la 100 mii locuitori (2021 – 221,2 cazuri).

Cele mai diagnosticate tumori maligne în Republica Moldova sunt cancerul mamar, colorectal, de prostată, al pielii și traheei care însumează în total 52,6% din numărul total de tumori maligne.

Important de menționat, că:

 • O treime din decesele prin cancer sunt provocate de consumul de tutun, indicele masei corporale mărit, consumul de alcool, consumul mic de fructe și legume și lipsa activității fizice.
 • De asemenea, virusurile hepatitei B și C, papilomavirusul uman (HPV), ș.a. cresc substanțial riscul de cancer, cum ar fi cancerul de col uterin și de ficat. Până la 3,7 milioane de vieți ar putea fi salvate în fiecare an prin strategii adecvate de prevenire, depistare precoce și tratament calitativ în timp util.
 • Cel puțin o treime din cancere pot fi prevenite, oferind toate motivele pentru a susține alegeri sănătoase de viață și strategii de prevenire pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer.

Consumul de tutun

Consumul de tutun este cea mai mare cauză prevenibilă a cancerului, iar renunțarea la fumat este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru a reduce riscul de cancer. S-a descoperit că consumul de tutun provoacă aproximativ 15 tipuri diferite de cancer, inclusiv cancerul bucal, cancerul pulmonar, hepatic, stomacal, intestinului și ovarian, precum și unele tipuri de leucemie (cancere ale sângelui). Renunțarea la orice vârstă poate face o diferență enormă, crescând speranța de viață și îmbunătățind calitatea vieții.

Consumul de alcool

Alcoolul este strâns legat de un risc crescut de apariție a mai multor tipuri de cancer. Prin reducerea și limitarea cantității de alcool consumat, putem reduce riscul de cancer la nivelul gurii, faringelui, laringelui, esofagului, intestinului, sânului și ficatului.

Activitate fizică

Menținerea unei greutăți sănătoase și integrarea activității fizice în viața de zi cu zi poate ajuta la reducerea riscului de apariție a mai multor tipuri de cancer, care includ cancerul de vezică urinară, de sân, de colon, endometrial, esofag, rinichi și stomac.

Radiația ultravioletă

Indiferent de locul în care locuim sau de nuanța pielii, trebuie să moderăm expunerea la radiațiile ultraviolete de la soare și să evităm solarele pentru a reduce riscul de cancer de piele. Starea la umbră, acoperirea pielii și evitarea perioadelor prelungite de expunere la soare sunt câteva modalități de a ne proteja. 

Riscuri la locul de muncă

Unii oameni riscă să fie expuși la o substanță care cauzează cancer din cauza muncii pe care o fac. De exemplu, lucrătorii din industria coloranților chimici s-au dovedit a avea o incidență mai mare a cancerului de vezică urinară. Azbestul este o cauză binecunoscută a cancerului la locul de muncă – în special un cancer numit mezoteliom, care afectează cel mai frecvent plămânii. Azbestul nu este prezent doar la locurile de muncă, ci poate fi depistat în case și clădiri mai vechi.

Vaccinare

Se estimează că infecțiile cronice (de obicei cauzate de viruși) cauzează aproximativ 16% din toate tipurile de cancer la nivel global. Unele dintre cele mai frecvente forme de cancer, cum ar fi cancerul de ficat, de col uterin și de stomac, sunt asociate cu infecții cu virusul hepatitei B (HBV), virusul papiloma uman (HPV) și, respectiv, virusul bacteria Helicobacter pylori (H, pylori). Astăzi, există vaccinuri sigure și eficiente împotriva HBV și HPV, care pot ajuta la protejarea împotriva cancerelor de ficat și de col uterin legate de infecții.

Autor: Viorica Prisacari, tel: 069 424747

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *