Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare „Inspiră și pe alții”, la Florești

La data de 09 februarie 2024, în incinta Consiliului raional Florești, a avut loc o întrunire cu privire la implementarea proiectului „Cetățeni Activi, comunități prospere-Faza II. Proiectul dat este realizat în perioada februarie 2022 – aprilie 2025. Programul de Mentorat pentru dezvoltare comunitară incluzivă este componenta proiectului „Inițiativa Comună pentru Oportunități Egale”, implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia. Scopul general al proiectului este de a îmbunătăți viața celor mai marginalizate grupuri de persoane, femei și bărbați din Republica Moldova, prin politici publice mai incluzive, prin promovarea coeziunii sociale.

Cu un cuvânt de deschidere a venit dna Galina Precup, directoare de program. Ea a menționat că este bine când cetățenii activi se implică pentru a efectua schimbări în localitățile din raionul Florești, pentru a aduce ceva nou , pentru a rezolva probleme apărute în mod participativ. A felicitat reprezentanții câștigători de proiect și le-a dorit mult succes pe viitor și și-a exprimat speranța la o colaborare cât mai fructuoasă.

Dl Tîltu Vasile, președintele raionului Florești, și-a  exprimat gratitudinea și recunoștința pentru suportul acordat aplicatorilor de proiecte, pentru experiența ce le-a fost oferită, care le va fi de folos pentru viitor și a felicitat câștigătorii  de proiecte, dorindu-le succese și valorificarea mai multor idei în scopul prosperării și confortului locuitorilor din comunitățile lor.

Dl Vrej Martirosian, vicepreședinte al raionului, a menționat că grație acestor proiecte și cu implicarea primarilor din localitățile raionului nostru se vor face schimbări spre bine și se vor vedea rezultate frumoase. Dumnealui a reiterat că ar fi de dorit ca toate satele din raion să fie implicate în asemenea proiecte.

Din raionul Florești sunt implicate în Program localitățile: Cașunca, Cuhureștii de Sus, Gura Camencii, Prajila, Sănătăuca, Ștefănești și Vărvăreuca. Aceste localități sunt și câștigătoare de proiect.

Fiecare reprezentat din localitățile menționate a aplicat la proiect pentru a soluționa una din problemele vitale din localitate. Satul Cașunca a optat pentru condiții sanitare mai bune. Comuna Cuhureștii de Sus a solicitat reducerea riscurilor în grădiniță din localitate. Comuna Gura Camencii, a apelat la implicarea cetățenilor de toate categoriile de vârstă în viața comunitară.  Comuna Prajila s-a referit la modernizarea procesului educațional preșcolar. Satul Sănătăuca a numit proiectul „Un mediu securizat un copil protejat”. Comuna Ștefănești, a optat pentru „Teren de joaca în mahalaua din sat”. Comuna Vărvăreuca a optat pentru echitate de gen și a numit proiectul „ Zâmbet și Mișcare pentru generația viitoare”.

Ședința a cuprins momente de lucru, fiind abordate mai multe subiecte.

Serviciul Administrație Publică

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *