Încă o localitate va beneficia de sistem de alimentare cu apă potabilă

La data de 30 septembrie 2021, a avut loc semnarea Contractului de Cooperare privind implementarea sistemului integrat de alimentare cu apă și sanitație în s. Vărăncău, de către partenerii de proiect: Fundația “Centrul Moldo-Elvețian pentru Cooperare SKAT”, Consiliul raional Florești, Consiliul raional Soroca, Primaria s. Vărăncău r-nul Soroca și S.A. ”Servicii Comunale Florești”.                                                        Obiectivul de a aduce apă potabilă în casele cetățenilor a devenit o prioritate la nivel național, de aceea, în anii precedenți am prevăzut și ne-am propus ca în perspectivă să dezvoltăm sistemul de alimentare cu apă în mai multe etape de extindere, pentru a putea alimenta cu apă potabilă mai multe localități. Astăzi ne bucurăm cu toții de continuitatea şi extinderea proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, prin care au benificiat de apă potabilă în casele lor cetățenii a 11 localități și anume: Băhrinești, Cuhureștii de Sus, Cuhureștii de Jos, Tîrgul Vertiujeni, Vertiujeni, Zăluceni, Japca, Ţipordei, Nicolaevca, Unchiteşti și Făgădău, bugetul total al proiectului valorînd 66,86 milioane de lei.

Proiectul de apă și sanitație în satele din Moldova, ApaSan+, implementat în Republica Moldova de Fundația SKAT, este finanțat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) cu fondurile Cooperării Austrice  pentru Dezvoltare, cu asigurarea contribuției locale (s. Vărăncău).                 

Fundația SKAT va acorda susținere în proiectarea, construcția și punerea în funcțiune a noului sistem integrat de alimentare cu apă și sanitație pentru locuitorii satului Vărăncău. Proiectul urmărește asigurarea accesului la apă potabilă de calitate pentru 429 gospodării (1714 persoane). Sistemul de alimentare cu apă al s. Vărăncău va fi conectat la rezervoarele de apă existente din s. Zăluceni, r-nul Florești, rezervoare care au fost proiectate și construite în așa fel ca să asigure localitatea Vărăncău cu apă potabilă în cantități suficiente. Sistemul de alimentare cu apă ce urmează a fi construit, va fi gestionat în continuare de către S.A. ”Servicii Comunale Florești”. Proiectul va începe imediat după semnarea contractului de toate părțile și se prevede finisarea lucrărilor în luna septembrie 2023. Bugetul total al acestui proiect constituie 9 966 000 lei. 8 000 000 lei sunt donate din sursele Fundației SKAT. Administraţia Publică Locală Vărăncău va contribui cu 1 000 000 lei. Locuitorii din s. Vărăncău (cel puțin 322 gospodării, adică 75% din numărul total de gospodării – 429) care vor fi inițial conectaţi la sistem, vor contribui financiar la proiect cu suma de 966 000 lei.

Galerie FOTO

Valeriu CEGOREAN,

şef al Secţiei Construcţii, Gospodărie Comunală şi Drumuri Floreşti,

manager de proiect „Apă pentru viață în Regiunea de Nord:

raioanele Florești și Soroca” 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *