Flori și omagii victimelor tragediei nucleare de la Cernobâl

La data de 26 aprilie, am consemnat 36 de ani de la catastrofa nucleară de la Centrala Atomoelectrică Cernobâl.
Acest eveniment a zguduit întreaga lume și este considerat cea mai mare catastrofă tehnogenă din istoria omenirii și a energiei nucleare.
În această zi la Piatra comemorativă s-au adunat veteranii cumplitului accident de la Cernobâl, pentru care pacea şi siguranţa noastră, a copiilor noştri au o valoare deosebită în viaţă. La solemnitate a participat dl Ştefan Paniş, preşedintele raionului, dl Alim Afonin, vicepreşedinte al raionului, dnul Iurie Gangan, primarul or. Floreşti, angajaţii Consiliului raional, consilierii raionali, angajaţii serviciilor publice disconcentrate ș.a..
Dl Vitalie Scupoi, preotul paroh al Bisericii „Sfântul Nicolae” din or. Florești a oficiat serviciul divin în memoria floreştenilor care au participat la dezactivarea și construirea sarcofagului din beton deasupra reactorului, fiind supuși pericolului direct de radiaţie, fapt care le-a curmat vieţile.
Un mesaj de recunoştinţă a adresat veteranilor dl Ştefan Paniş în care a menţionat că: „Dezastrul nuclear a curmat multe vieţi omeneşti şi a schilodit destinele celor care prin curaj şi jertfire de sine ne-au dăruit continuitate nouă. Nenorocirea zguduitoare a distrus aspiraţiile unor popoare însetate de linişte şi pace, a luat viaţa celor care au avut nenorocul să fie aproape de locul blestemat. Efectele devastatoare s-au imprimat în soarta mai multor generaţii. Din raionul Florești, la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobâl au participat 115 persoane, dintre care o mare parte au decedat din cauza maladiilor provocate de radiația la care au fost expuși. Acum, în raionul nostru avem 49 de veterani. Cu regret, constatăm că mulți participanți la lucrările de lichidare a consecințelor acelei catastrofe astăzi se luptă cu boli grave, suferințe inimaginabile.
În această zi tristă, să plecăm frunțile și să onorăm jertfa floreștenilor, participanți la lichidarea consecințelor avariei nucleare de la Cernobăl. Ne exprimăm profunda recunoştinţă pentru sacrificiul lor adus, ca să ne asigure un viitor armonios. Pentru curajul de care au dat dovadă, au tot respectul cetățenilor noștri.”
„Accidentul nuclear de la Cernobîl a distrus vieţile a milioane de oameni, care au căpătat boli incurabile în urma acestei tragedii.” – a menţionat dl Iurie Gangan.
„A fost un eroism să mergi acolo. Această zi trebuie să ne facă pe toţi să ne gîndim şi să facem tot posibilul ca să nu mai aibă loc astfel de evenimente.” – a subliniat dl Ion Bordea, preşedintele Asociaţiei Uniunii Cernobâl Florești.
Amintiri despre actele curajoase ale participanților la lichidarea cumplitului accident de la Cernobâl a împărtășit veteranul Veaceslav Prohorenco.
Evenimentul s-a încheiat cu depunerea de flori la Piatra comemorativă.
Fapta eroilor noştri este un îndemn la reculegere, un îndemn de a nu uita eroii căzuți şi să cinstim veteranii noștri, să făurim o societate prosperă, bazată pe principii umaniste, pe respect reciproc și bunăînțelegere, îndeosebi în actuala perioadă zbuciumată din istoria omenirii.


Silvia RUSU,
specialist principal,
Serviciul Administraţie Publică

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *