77 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial

9 mai este o zi cu o semnificație deosebită și este o zi grea pentru noi toți. Grea, pentru că, practic, fiecare locuitor al țării noastre, inclusiv al raionului Florești, are bunei, străbunei care au participat, fără voia lor, la cea de-a doua conflagrație mondială, fiind mobilizați pe diferite fronturi pe timpul cruntului război, or, pe soldat nimeni nu îl întreabă. Probabil că fiecare al doilea dintre noi are pe cineva mort în această conflagrație și este normal, și este firesc ca o durere să apropie oamenii.

În acest an celebrăm 77 de primăveri trăite sub cerul senin cu liniște și pace, iar ecoul celui de-al Doilea Război Mondial mai rămâne viu și azi prin cei trei veterani de război rămași în viață în raionul nostru. Astăzi îi mai avem alături pe Vasile Tanaseiciuc, Nicolae Cepurneac, Bejan Mihail – veterani de război și pe Maria Badali, Nicolai Zalujnîi, Alexei Pascari, ce au contribuit la obţinerea victoriei în spatele frontului.

În oraşul Floreşti, în dimineaţa acestei zile, locuitorii au mers organizat într-un Marş al Memoriei până la Monumentul Eroilor pentru a aduce un omagiu veteranilor celui de al Doilea Război Mondial şi pentru a-i comemora pe cei care au căzut pe câmpul de luptă.

Sute de mii de de moldoveni au participat în luptele celui de-al doilea Război Mondial. Dintre aceștia, aproximativ 69 400 de mii nu s-au mai întors de la război. Din raionul Florești au căzut pe front sau au dispărut fără veste 2409 de locuitori.

Dl Ștefan Paniș a menționat în discursul său că „valorile și principiile băștinașilor noștri care le-au călăuzit destinul ne rămân și nouă repere de responsabilitate pentru a lăsa urmașilor o tară dezvoltată, cu idealuri umaniste, bazate pe prosperitate și solidaritate, cea mai valoroasă moștenire fiind exemplul de credință Patriei.”

Nu avem voie să uităm vreodată suferința neamului nostru pentru a ne oferi un viitor pașnic.

Necontenit să-i cinstim pe cei care au luptat, au învins, au muncit enorm pentru a restabili ţara din ruine şi au trecut prin viaţă măiestos, cu capul sus, pentru că nu au încetat niciodată de a fi bărbaţi adevăraţi.

În amintirea eroilor căzuți în lupte a răsunat un recital de melodii patriotice după care cei prezenţi la miting au depus flori la Monumentul Eroilor.

Silvia RUSU,

specialist principal, Serviciul Administraţie Publică

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *