Săptămâna Națională pentru combaterea intoxicațiilor cu genericul: „Substanțe chimice potențial toxice: gestionarea cu responsabilitate”

În ultimele decenii, societatea internațională atrage o atenție deosebită siguranței chimice, deoarece în condițiile moderne omul se confruntă cu un număr impunător de substanțe/amestecuri chimice, în condiții habituale, în mediul înconjurător, la locul unde activează etc. Tot ceea ce contactăm și utilizăm în viața de zi cu zi, aerul, apa, produsele petroliere, îmbrăcămintea, mobilierul, materialele plastice, plantele, alimentele, detergenții, produsele de uz casnic etc. sunt compuse din substanțe chimice, unele naturale, altele sintetice. Acestea sunt eficiente și utile în multe dintre activitățile noastre, inclusiv casnice, cresc productivitatea agricolă, ameliorează starea de sănătate, în cazul medicamentelor. Cu toate acestea, nu se poate ignora faptul că, multe dintre aceste substanțe chimice pot, mai ales dacă nu sunt utilizate corespunzător, să pună în pericol sănătatea și mediul.

Pericolele și toxicitatea substanțelor/amestecurilor chimice sunt adesea confundate. Toxicitatea unei substanțe chimice este capacitatea sa de a provoca efecte dăunătoare și este un factor pentru a determina dacă există un pericol. Pericolul unei substanțe chimice este probabilitatea ca substanța chimică să provoace un anumit efect și depinde de factori precum toxicitatea, doza, expunerea etc. Cu o manipulare adecvată, chiar și substanțele chimice foarte toxice pot fi utilizate în siguranță. În schimb, dacă sunt utilizate necorespunzător, substanțele chimice mai puțin toxice pot fi extrem de periculoase. Un exemplu ar fi, dozele mici de băuturi alcoolice nu sunt periculoase pentru oameni, dar dacă se consumă suficient alcool într-un timp scurt (adică: doze mari și expunere), este periculos și poate declanșa intoxicație acută și alte consecințe secundare ireversibile asupra sănătății.

Pe teritoriul Republicii Moldova, sunt produse, importate, depozitate și comercializate o gamă vastă de substanțe/amestecuri chimice, utilizate în diferite ramuri ale economiei naționale: industria de prelucrare a strugurilor și producere a vinului, de producere a vopselelor și lacurilor, în agricultură etc. În țară, activează 187 întreprinderi de producere a articolelor din cauciuc şi materiale plastice şi 69 întreprinderi din industria chimică (19 fabrici de produse para farmaceutice şi medicamente, 12 fabrici de săpunuri, detergenţi, parfumerie şi produse cosmetice etc). De asemenea, substanţele chimice sunt folosite la producerea hârtiei, în industria ușoară, industria materialelor de construcţie, industria alimentară, inclusiv a vinului etc.

Totodată, conform Registrului depozitelor specializate pentru păstrarea produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților (PUFF), sunt înregistrate 465 companii, care se ocupă de producerea, importul, depozitarea și comercializarea PUFF. Mai multe substanțe și producția în creștere înseamnă mai multă depozitare, transport, manipulare, utilizare și eliminare a substanțelor chimice. Întregul ciclu de viață al unei substanțe chimice trebuie luat în considerare atunci când se evaluează pericolele și beneficiile sale.

Potrivit, Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, din anul 2020 numărul de persoane cu intoxicații a scăzut cu 6,9%, dar încă reprezintă mai mult de 1,67 milioane de vizite la departamentul de urgență pe an. Intoxicațiile fatale au continuat să crească în 2022, dar într-un ritm mai lent, circa 1% în 2022, comparativ cu mai mult de 16% în 2021. Această creștere este atribuită în mare măsură deceselor cauzate de supradoze de opioide.

În perioada anului 2022, cazurile soldate cu deces cauzate de intoxicații, care pot fi prevenite au constituit 102958 decese, rata mortalității la 100000 de locuitori fiind de 30,9. Cei mai expuși riscului, sunt bărbații cu o rată a mortalității de 44,8, comparativ cu 17,2 pentru femei. Totalul deceselor prin intoxicații a crescut cu 1%, de la 102.001 în 2021 și de peste opt ori mai mult decât totalul din 1999.

Printre produsele potențial toxice se numără medicamentele, pesticidele, produsele chimice de uz casnic, detergenți, solvenți, vopsele, monoxidul de carbon, produsele cosmetice etc., frecvent implicate în cazurile de intoxicații acute exogene de etiologie chimică.

Medicamentele sunt cauza principală de intoxicații la nivel mondial cu un impact major asupra morbidității și mortalității. În Europa, anual sunt înregistrate în jur de 300.000 de cazuri de persoane afectate urmare administrării inadecvate a medicamentelor. Mai grav este faptul că, circa 5.000-10.000 de decese anuale sunt atribuite intoxicațiilor cu medicamente, în funcție de țară și de tipul de medicament implicat.

Exemple de preparate medicamentoase frecvent implicate și riscuri asociate:

Paracetamolul este una dintre cele mai frecvente cauze de intoxicație accidentală. În SUA, aproximativ 100.000 de cazuri sunt raportate anual, dintre care 50.000 duc la vizite la urgență. Paracetamolul este responsabil pentru aproximativ 500 de decese anuale în SUA.

Benzodiazepinele (Diazepam, Alprazolam) sunt implicate în aproximativ 30% din toate intoxicațiile cu medicamente în SUA. În Europa, ele sunt adesea implicate în cazurile de polifarmacie. Benzodiazepinele, atunci când sunt combinate cu alte depresante ale sistemului nervos central (de exemplu, alcool, opioide), cresc semnificativ riscul de deces. În SUA, benzodiazepinele sunt implicate în aproximativ 12.000 de decese anual.

Detergenții, în special sub formă de pernuțe colorate, transparente pot arăta ca bomboane sau jucării pentru copii. Acestea pot dăuna copilului dacă sunt ingerate sau dacă lichidul pătrunde în ochi. Adulții în vârstă cu demență pot fi, de asemenea, expuși riscului de a consuma neintenționat detergent de rufe.

Produsele de îngrijire personală parfumate și viu colorate, cum ar fi parfumul, apă de gură și dezinfectantul pentru mâini pot fi atrăgătoare pentru copii. Aceste produse conțin adesea un procent ridicat de alcool care poate fi dăunător copiilor dacă sunt ingerați. Păstrați aceste produse la înălțime, inaccesibile copiilor.

Monoxidul de carbon (CO) este o altă cauză majoră de intoxicație acută la nivel global, cu efecte grave asupra sănătății și cu o rată de mortalitate semnificativă. Anual, în Europa, sunt raportate aproximativ 36000 de cazuri de intoxicație cu monoxid de carbon, iar circa 4000 de cazuri sunt soldate cu deces. Intoxicațiile cu CO sunt adesea cauzate de surse de combustie incompletă, cum ar fi încălzitoarele pe gaz, sobe, generatoare și automobile în spații închise.

O altă categorie de substanțe chimice implicate în intoxicațiile acute sunt pesticidele, în special în țările cu venituri mici și medii, unde sunt frecvente utilizarea necontrolată și depozitarea necorespunzătoare a pesticidelor. Aceste intoxicații pot fi accidentale sau intenționate (de exemplu, tentative de suicid) și sunt adesea letale.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), anual la nivel global survin între 2 și 5 milioane de cazuri de intoxicație cu pesticide, iar 200.000 persoane decedate. Rata de mortalitate variază între 3% și 20%, în funcție de tipul de pesticid implicat, accesul la îngrijiri medicale și timpul până la intervenție.

Organofosfații sunt printre cele mai utilizate pesticide la nivel global, în special în agricultură, fiind responsabili pentru majoritatea cazurilor de intoxicație cu pesticide și pentru 10-20% de cazuri letale, în funcție de cantitatea ingerată și de timpul până la intervenția medicală. Organofosfații inhibă acetilcolinesteraza, ceea ce duce la acumularea de acetilcolină la nivelul sinapselor, provocând simptome severe cum ar fi convulsii, insuficiență respiratorie și moarte.

Carbamații sunt frecvent utilizați ca insecticide, dar sunt mai puțin toxici decât organofosfații.

Rata de mortalitate fiind mai mică, în jur de 1-5%, dar intoxicațiile severe pot fi letale fără tratament prompt.

Piretroizii sunt utilizate pe scară largă pentru controlul insectelor în mediul domestic și agricol. Deși sunt considerate mai sigure, pot provoca intoxicații în caz de expunere masivă. Intoxicațiile cu astfel de substanțe au o rată de mortalitate foarte scăzută, sub 1%, dar pot cauza simptome severe, cum ar fi convulsii și insuficiență respiratorie.

Este important organizarea evenimentelor de informare a populației privind promovarea manipulării în siguranță a produselor chimice.

Anul curent, conform Dispoziției Ministerului Sănătății Nr. 409-d din 18.09.2024, Săptămâna Națională pentru combaterea intoxicațiilor acute exogene cu substanțe chimice se desfășoară în perioada 23-29 septembrie 2024, cu genericul „Substanțele chimice potențial toxice: gestionarea cu responsabilitate”.

Organizarea Săptămânii Naționale are ca obiectiv general sensibilizarea diferitor gupe de populație (copii, elevi, profesori din instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal, părinți etc.) cu implicarea activă a specialiștilor din domeniu, privind necesitatea manipulării în siguranță a produselor chimice, inclusiv a celor aparent inofensive. Totodată, în perioada săptămânii se propune conlucrarea specialiștilor Centrelor de Sănătate Publică și Instituțiilor medico-sanitare publice implicați în notificarea/cercetarea cazurilor de intoxicație acută neprofesională exogenă de etiologie chimică și organizarea ședințelor comune de lucru pentru abordarea importanței raportării în timp util și a problemelor ce țin de managementul cazurilor în cadrul Sistemului informațional de supraveghere a bolilor transmisibile și evenimentelor de sănătate publică.

Conform datelor evaluate, pe parcursul anului 2023 au fost raportate și înregistrate 1891 de cazuri de intoxicații acute neprofesionale exogene de etiologie chimică, inclusiv 23 cazuri letale. Structura cazurilor de intoxicații acute după vârsta persoanei afectate, demonstrează că, 1088 (58%) intoxicați au fost adulți și 803 (42%) cazuri au avut loc în rândul copiilor (Figura 1).

Fig. 1. Numărul intoxicaţiilor acute neprofesionale exogene de etiologie chimică înregistrate în anul 2023

Similar anilor precedenți, intoxicațiile cu medicamente rămân cel mai răspândit tip de intoxicație chimică atât la nivel național cât și în întreaga lume. Astfel, în anul de analiză, au fost intoxicate 848 (45%) persoane urmare administrării medicamentelor în diferite doze și forme farmaceutice.

În privința intoxicațiilor parvenite urmare consumului excesiv de alcool la nivel național, în ultimii ani, se observă o tendință de reducere a cazurilor de intoxicații cu alcool, fiind raportate 313 (16,5%) cazuri, inclusiv 4 persoane au decedat.

În structura etiologică a cazurilor de intoxicații chimice acute urmează intoxicațiile provocate de gaze, preponderent de monoxid de carbon, în decursul anului 2023 fiind înregistrate 291 (15,3%) persoane afectate, iar 11 persoane au decedat, constituind principala cauză de deces – 48% în structura intoxicațiilor chimice acute cu sfârşit letal.

Un număr considerabil de intoxicații acute înregistrate sunt de etiologie necunoscută, fiind înregistrate în rândul a 290 (15%) persoane, drept rezultatul gestionării inadecvate a diferitor substanțe chimice și necunoașterii impactului potențial al cestora asupra sănătății, iar 9 dintre afectați au decedat (figura 1). Urmează intoxicațiile având în calitate de factor declanșator substanțe chimice lichide (ex.: soluții acide, bazice, solvenți), pătrunse în organismul uman, astfel au fost afectați 78 (4%) persoane, dintre care 3 cazuri letale.

În pofida faptului că, unele dintre pesticide sunt considerate doar ușor toxice sau relativ netoxice, toate pesticidele pot fi periculoase pentru oameni, animale, alte organisme și mediu dacă nu sunt manipulate în mod corespunzător cu respectarea instrucțiunilor indicate pe etichetă. Conform datelor statistice, în anul 2023 numărul cazurilor de intoxicații cu pesticide a constituit 69 (3,6%) afectați și 2 cu sfârșit letal.

În anexă sunt expuse datele privind dinamica intoxicațiilor acute neprofesionale exogene de etiologie chimică înregistrate și raportate de către subdiviziunile teritoriale ale ANSP în anii 2022-2023, în funcție de substanța chimică declanșatoare, numărul de afectați/decedați, inclusiv în rândul copiilor.

La nivel global, 65% dintre persoane intoxicate accidental sunt copiii. Cei mai expuși riscului sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani. În majoritatea cazurilor de intoxicații la copii are loc ingerarea produselor chimice, mâncate sau băute, altele pot pătrunde în organismul uman prin piele, ochi sau pot fi inhalate. Curiozitatea, incapacitatea de a citi etichetele de avertizare, dorința de a imita adulții, accesibilitatea și supravegherea inadecvată a copiilor constituie factori care contribuie la apariția intoxicațiilor în rândul copiilor. Un risc crescut de afectare a sănătății prin intoxicații, atât accidentale, cât și intenționate au adolescenții, în legătură cu comportamentul lor de neasumare a riscurilor. Aproximativ jumătate din toate intoxicațiile la adolescenți sunt clasificate ca încercări de suicid, ceea ce necesită întotdeauna o evaluare medicală.

Persoanele în etate, precum și cele cu probleme de sănătate de asemenea constituie grup vulnerabil referitor la cazuri de intoxicații acute de etiologie chimică. Confuzia mentală, vederea slabă și utilizarea mai multor medicamente sunt principalele motive pentru care acest grup are o rată ridicată de intoxicație accidentală.

În vederea prevenirii impactului nefast al substanțelor/amestecurilor chimice, inclusiv a celor aparent inofensive, iată câteva sfaturi, care nu se limitează la acestea, pentru a fi în siguranț:

  • Înainte de achiziționare și utilizare, familiarizați-vă cu etichetele produsului chimic, privind condițiile și domeniul de aplicare, efectele preconizate ale acestuia cât și cele posibile asupra sănătății.
  • Urmați instrucțiunile și utilizați produsele conform domeniului de aplicare: verificați doza de fiecare dată când folosiți produsele sau administrați medicamente, indiferent de forma de eliberare cu sau fără prescripție.
  • Evitați amestecarea diferitor produse de curățare, în amestec acestea pot provoca reacții chimice, care produc gaze periculoase.
  • Păstrați medicamentele, detergenții și alte produse în ambalajul lor original, etichetat, în siguranță pentru copii și pentru a vă asigura că, aveți instrucțiuni de utilizare, pentru a evita confuziile și pentru a avea informații despre conținutul acestora în cazul în care trebuie să informați specialistul care acordă asistența medicală sunați. S-a demonstrat că, ambalajele rezistente pentru copii reduc probabilitatea de survenire a cazului de intoxicație.
  • Nu administrați doze de medicamente mai mari sau mai frecvente decât cele prescrise sau necesare. Luarea mai mult decât este necesar nu va aduce efecte mai rapide sau mai puternice;
  • În cazul prevenirii impactului monoxidului de carbon:
  • instalarea detectoarelor de CO – utilizarea detectoarelor de monoxid de carbon în locuințe și clădiri publice este esențială pentru detectarea precoce și prevenirea expunerilor letale.
  • întreținerea regulată a aparatelor de încălzire – asigurarea verificării și întreținerii anuale a aparatelor de încălzire, sobelor și coșurilor de fum de către personal calificat pentru a preveni scurgerile de CO.

În prezent mai există o conștientizare scăzută a populației cu privire la pericolele reale ale produselor chimice, în special în cazul utilizării necorespunzătoare ale acestora, în pofida activităților de sensibilizare continuă în acest domeniu, mediatizării datelor și reiterării informațiilor referitoare la importanța manipulării corecte a produselor chimice.

În scopul eficientizării proceselor de gestiune și evidență a cazurilor de intoxicații acute exogene de etiologie chimică, a fost dezvoltat un modul în cadrul Sistemului informațional de supraveghere a bolilor transmisibile și evenimentelor de sănătate publică instituirea căruia a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern Nr. 885 din 14.12.2022 (În Monitorul Oficial Nr. 25-27 din 01.02.2023, art. 58). Dezvoltarea modulului dat dat va asigura digitalizarea și automatizarea proceselor de colectare, analiză, interpretare şi diseminare sistematică şi continuă a datelor cu privire la intoxicațiile acute cu substanțe chimice, în contextul survenirii lor în timp, spațiu, grup de populație şi analiza factorilor declanșatori a astfel de cazuri.

O măsură relevantă pentru o gestionare și mai corectă a intoxicațiilor acute și prevenirea acestora constă în înființarea unui Centru de Informare Toxicologică, care în următorii ani se preconizează a fi creat și dezvoltat, ca parte componentă a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, ca o verigă semnificativă în segmentul toxicologic a sistemului de sănătate publică. Acest centru va asigura consultanță toxicologică de specialitate oriunde în țară, evitând astfel transportul inutil al pacienților și tratamentul într-o instituție medicală, precum și în caz de intoxicație severă, direcționarea imediată la o instituție de specialitate, reducând timpul și costul serviciilor.

Mai mult, un astfel de centru întocmește rapoarte anuale de sinteză privind cazurile de intoxicații chimice, plasează informații relevante accesibile populației, în vederea informării populației din surse veridice prin intermediul bazelor de date toxicologice și fișe cu date de securitate incluse în registrul de produse și amestecuri chimice potențial periculoase.

Educarea continuă și conștientizarea populației privind pericolele produselor chimice, mai cu seamă a celor utilizate zi de zi, instruirea populației în identificarea simptomelor timpurii ale intoxicației și în adoptarea de acțiuni imediate, în funcție de caz, sunt măsuri indispensabile, care necesită a fi realizate în continuitate prin colaborarea specialiștilor din domeniul sănătății publice, a instituţiilor medico-sanitare publice (IMSP), instituţiilor de educaţie, mijloacelor mass-media.

Centrul de Sănătate Publică Soroca (Florești)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *